Наистина ли над Украйна има летящи чинии?

9807
Наистина ли над Украйна има летящи чинии?
Снимка: iStock

Неотдавнашен доклад за черни като катран "фантомни" НЛО в небето над Украйна беше отхвърлен от украинското правителство и от астрофизика от Харвард Ави Льоб.

Неотдавнашен доклад за неидентифицирани въздушни явления (UAP), летящи в небето на Украйна, бяха официално отхвърлени от Академията на науките на страната, които цитират „съществени грешки“ в методите и резултатите на доклада, пише Live Science.

Докладът, публикуван в средата на септември от учени от киевската Главна астрономическа обсерватория (MAO), описва „значителен брой обекти, чиято природа не е ясна“, включително множество така наречени фантоми, които изглеждали напълно черни на фона на небето и се движели приблизително два пъти по-бързо от междуконтинентална балистична ракета.

Авторите на доклада описват тези фантомни обекти като UAP –предпочитаното от научната общност име за неидентифицирани летящи обекти, или НЛО – но не правят опити да изключат по-очевидни обяснения, като спътници, дронове или артилерия, използвани в продължаващата война в Украйна, започнала приблизително половин година преди публикуването на доклада.

Сега Националната академия на науките на Украйна (NASU) е завършила разследването на доклада за UAP и официално го отхвърля като непрофесионален и лишен от научна стойност.

„Обработката и интерпретацията на резултатите са извършени на неподходящо научно ниво и със значителни грешки при определяне на разстоянията до наблюдаваните обекти“, казват в изявление група от учени от NASU. Екипът добавя, че докладът "не отговаря на професионалните изисквания за публикуване на резултатите от научни изследвания", и изисква името на NASU да бъде премахнато от документа.

Къде е огънят?

В своя доклад изследователите от MAO са анализирали наблюдения на странни, бързо движещи се обекти, открити от една от двете обсерватории близо до Киев. Екипът направил извод за разстоянието, размера и скоростта на тези обекти въз основа на това колко фонова светлина блокира всеки от тях. Астрономите стигнали до извода, че много от мистериозните обекти са приблизително с размерите на самолет, но се движат през атмосферата със скоростта на космически кораб.

Въпреки това, разглеждайки само данните от един телескоп, изследователите, изглежда, са изчислили неточно разстоянията и местоположението на тези обекти и следователно са преценили погрешно размера и скоростта им. Такова е мнението и на Ави Льоб, астрофизик в Харвардския университет.

„Правилният метод за определяне на разстояния се нарича триангулация, при който един и същ обект се наблюдава от различни места. Но те нямат такива данни“, казва Льоб.

Ако фантомните обекти наистина са толкова големи, толкова бързи и толкова високо в небето, както предполага украинският екип, тогава всеки обект ще „произведе гигантска огнена топка“, както прави ракета или метеор, когато навлизат през атмосферата, отбелязва Льоб. Фактът, че тези обекти са били напълно черни, не доказва толкова, че те са били неземна технология, а по-скоро предполага, че астрономите са изчислили грешно техните местоположения.

Извънземни, бомби или буболечки?

В своята критика на доклада на UAP Льоб отбелязва, че украинските изследователи вероятно са изчислили грешно разстоянията до фантомните обекти с коефициент 10 – ако фантомите са били 10 пъти по-близо до камерата, отколкото твърдят изследователите, тогава те съответстват на размера и скоростта на артилерийски снаряди – често срещани във военните действия в Украйна. При приближаване на обектите до камерата още 10 пъти те могат разумно да се интерпретират като куршуми.

„Ако го приближите още повече, може да са насекоми – като муха, която се движи с висока скорост близо до телескопа, и тя ще изглежда тъмна“, добавя Льоб.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com