Най-голямата пирамида в света не е в Египет и има кървава история

46706
Най-голямата пирамида в света не е в Египет и има кървава история
Снимка: Diego Delso / CC BY-SA 3.0

Хеопсовата пирамида се смята за най-високата пирамида в света. Тя се намира близо до египетския Кайро и се извисява на 139 метра. Въпреки рекордната височина тя не е най-обемната – тази титла отдавна принадлежи на Великата пирамида на Чолула в Мексико.

Великата пирамида в Чолула, известна още като Тлачихуалтепетъл („създадена от човека планина“ на езика науатъл), е комплекс, разположен в Чолула, Пуебла, Мексико. Тя има обем от около 4,45 милиона кубически метра с площ от 450 × 450 м. Макар че при височина от 66 метра тя е значително по-ниска от Хеопсовата пирамида в Египет, а също и с 4 метра по-ниска от Пирамидата на Слънцето в Теотиуакан, разкопките показват, че в миналото тя трябва да е била по-висока. Горната част на четирите платформи, на които сега се издига църква, е много голяма, а най-долните стъпала са все още на няколко метра под земята.

HJPD / CC BY-SA 3.0

Строителството ѝ е започнало преди началото на новата ера и е била посветена на ацтекския бог Кетцалкоатъл. Въпреки възрастта си пирамидата все още изглежда прекрасно, тя е популярна туристическа дестинация и представлява голям интерес за археолозите. През годините пирамидата в Чолула е преживяла много събития и нейната история е много кървава. Нека разберем повече подробности за нея.

Изграждането на най-голямата пирамида

Великата пирамида в Чолула се намира на около 100 километра от летище Мексико Сити. Построена е около III век пр.н.е., на планината Тлачихуалтепетъл. Според легендата тази планина е създадена от великани, за да им е по-лесно да се изкачат на небето. Този хълм, а по-късно и пирамидата, са били използвани за религиозни цели и там често се извършвали жертвоприношения – много кръв е пролята по тези земи. Пирамидата е построена от древните ацтеки.

Модел на скритата структура на пирамидата. AlejandroLinaresGarcia / CC BY-SA 4.0

Пирамидата на Чолула е строена в продължение на няколко века - чак до VIII век от н.е. Във вътрешността на конструкцията има множество тунели с обща дължина 8 километра. Около 100 хиляди души са живели в околностите на пирамидата, а градът Чолупа бил вторият по големина в Мексико.

Как пирамидата се е озовала под земята?

През XII век, когато толтеките се настаняват в близост до пирамидата, религиозният смисъл се запазва само в храма на нейния връх. В същото време долната част на пирамидата се озовава под слоеве земя. Учените не знаят какво точно е довело до това. Може би структурата е изчезнала под земята поради факта, че никой не я е използвал. Има и версия, че долната част на пирамидата се е озовала под пластовете на земята по време на природно бедствие като наводнение или вулканично изригване. Накрая местните жители може сами да са заровили пирамидата, за да я скрият от нашествениците.

AlejandroLinaresGarcia / CC BY-SA 4.0

Ако последното предположение е вярно, хората от Чолула са свършили възхитително работата си. През октомври 1519 г. испанският конкистадор Ернан Кортес нахлува в града и избива около 3000 души, приблизително 10% от населението. Много по-малки пирамиди са разграбени. След превземането на града испанците започват да строят своите църкви. Една от тях, Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, е издигната точно на върха на Великата пирамида на Чолула. Но нашествениците нямали представа, че точно под църквата има огромна пирамида.

Разкопки на най-голямата пирамида в света

След превземането на Чолула пирамидата не остава скрита за дълго. През 1535 г. свещеникът Торибио де Бенавенте Мотолиния забелязва каменните части на конструкцията. Дълго време пирамидата остава недокосната, но в края на XIX век немският изследовател Александър фон Хумболт започва археологически разкопки. Според него пирамидата в Чолула е „най-великият, най-старият и най-известният от всички пирамидални обекти“. До 70-те години на миналия век изследователите са успели да отворят серия от тунели с дължина 8 километра.

Diego Delso / CC BY-SA 3.0

Установено е, че при изграждането на пирамидата са използвани кирпични тухли, които са особено устойчиви на мексиканския климат. В дълбините на пирамидата е открита изкуствена пещера, която може да е била смятана от ацтеките за портал към подземния свят. При едно от посещенията изследователите намерили картина, която изобразява нещо като насекомо. Според археолога Джефри Маккафърти неизвестният художник може да е изобразил пеперуда в процес на метаморфоза. Освен това в пирамидата е открито място с покрити с гипс човешки черепи.

Днес пирамидата в Чолула е популярна туристическа дестинация. В същото време археолозите продължават разкопките и смятат, че предстои да се научат още много интересни неща. Като се има предвид, че в тази пирамида са правени жертвоприношения и много хора са били убити, тя наистина има кървава история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com