Най-лошите години в историята на човечеството

6434
Най-лошите години в историята на човечеството
Снимка: Caspar David Friedrich / Public Domain

Историята помни толкова ужасни времена, че можем само да се чудим как нашите предци са ги преживели. Световни войни, глобален глад и други катаклизми – представяме ви десет от най-ужасните години, които човешката история никога не може да забрави.

Изригването на Тоба – преди около 74 000 години

Снимка: Pexels / Pixabay

Изригването, или катастрофата Тоба – е теоретично най-колосалното изригване на вулкан в историята на Земята. Историците смятат, че то се е случило преди около 74 000 години и почти е унищожило нашите предци. Според оценките броят на оцелелите варира между 3000 – 10 000 души, но тази версия остава спорна. Смята се обаче, че човечеството е било на ръба на измирането. Изригването на Тоба е било толкова мощно, че е довело до вулканична зима за дълги години.

Черната смърт от 1347

Чумата във Флоренция през 1348 г. Luigi Sabatelli / CC BY 4.0

Пандемията от коронавирус е нищо в сравнение с Черната смърт. Бубонната чума обикаля Европа и Африка, убивайки несравнимо повече хора от всяка друга пандемия в историята на човечеството. Смъртоносната болест се разпространява със скоростта на горски пожар и се причинява от бактерията Yersinia pestis, разнасяна от бълхи. По различни оценки чумата е отнела живота на 75 млн. до 200 млн. души и може да се нарече най-фаталната пандемия в историята. Към 1353 година повече от половината Европа опустява. Възстановяването е много трудно и изключително бавно.

Европейците донесли болести в Америка – 1520

Снимка: Captain Samual Eastman / Public Domain

По време на масовата миграция на европейци към Америка те не само разширяват своите територии и търговските си отношения, но и донасят фатални болести на коренното население. Опасни патогени, с които организмът на индианците не е запознат, масово покосяват населението. Болестите унищожават коренното население почти 95%. Според някои оценки са загинали до 20 милиона души.

Изригването на вулкана Лаки – 1783

Когато изригне вулкан, околните райони страдат най-много. Но понякога се случва, че е засегната много по-голяма територия. Например исландският вулкан Лаки. Днес тази вулканична пукнатина е безопасна, но през 1783 г. е имало изригване с невероятна сила. То продължило 8 месеца. От Лаки се излели около 42 милиарда тона лава. Освен това вредни токсични вещества продължили да се отделят в атмосферата дори след изригването. Това имало опустошително въздействие върху климата, което довело до голям глад. Дори Африка, Индия и Египет били засегнати, отслабвайки сезоните на мусоните.

Юстиниановата чума – 541

Nicolas Poussin / Public Domain

Мнозина не знаят, че Черната смърт през Средновековието не е първата бубонна чума. Първият случай на масова пандемия от това заболяване, документиран в официални източници, е описан през 541 г. по време на управлението на император Юстиниан I. С неговото име тя остава в историята. Всъщност чумата не трае само няколко години. Бавният процес продължава векове. Трудно е да се установи точният брой на смъртните случаи, но според изследователите те възлизат на милиони.

Голямата депресия – 1929

Тълпа се събира пред Фондовата борса, 1929 г. US-gov / Public Domain

Войните и епидемиите далеч не са всички проблеми, с които човечеството се е сблъскало в началото на ХХ век. Голямата депресия започва в Съединените щати със започналия на 4 септември 1929 година спад в цените на акциите се превръща в световна новина с Краха на Уолстрийт на 29 октомври, станал известен като "Черния вторник". Голямата депресия не само унищожава икономиката на САЩ, тя има тежки последици върху цялата световна икономика. Едва след края на Втората световна война започва възстановяване.

Първата световна война и "испанката" – 1918

С края на Първата световна война най-мрачното време в човешката история изглежда приключило. Но не е. Това се оказа само началото. Смъртоносна болест, наречена испански грип, обхожда планетата, отнасяйки живота на около 50 милиона души.

Годината без лято – 1816

Калдерата на връх Тамбора, формирана при масивното изригване през 1815 г. Снимка: Jialiang Ga / CC BY-SA 3.0

Ледниковата епоха е дълъг период на застудяване. Това се случило през 1816 г. – вечна зима, когато снегът не се топял. Това били последствията от изригването на вулкана Тамбора в Индонезия. Вулканичната зима предизвикала най-голямата климатична криза в западния свят. Липсата на реколта довела до масов глад. Този мрачен момент така остава в историята - като годината без лято.

Втора световна война, Холокост, атомни бомби – 1945

Адолф Хитлер. Bundesarchiv / CC BY-SA 3.0 de

В този световен военен конфликт са загинали повече хора, отколкото в която и да е друга война в историята на човечеството. Втората световна война може да се нарече най-мрачният и смъртоносен конфликт в световната история. Победата от 1945 г. идва на изключително висока цена. Това е и войната, в която атомните бомби са използвани за първи път. Възстановителният период е дълъг, труден и пълен със страдание и болка.

Най-лошата година, в която да си жив – 536

Шести век по принцип е трудно да се нарече добър, но този век имал особено лоша година, която едва ли някой пътешественик във времето би искал да посети. Това била 536-а, една от най-мрачните и лоши години в историята. Освен това тя дала начало на цяло десетилетие на мрак и човешко страдание. Мракът бил буквален. Той настъпил в резултат на изригването на исландски вулкан. Вулканичната пепел покрила цяла Европа. Непрогледна черна мъгла обвила Земята. Това довело до глад, епидемии и масова смърт. Най-студеното десетилетие през последните 2300 години е получило името тъмната епоха. Византийският историк Прокопий Кесарийски пише за това така: „Слънцето излъчваше светлината си без яркост, подобно на Луната, през цялата тази година“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно