Наследството на Кусто - Международната подводна станция

3050
Наследството на Кусто - Международната подводна станция
Снимка: iStock/Guliver

Внукът на Жак–Ив Кусто - Фабиен, иска да продължи семейната новаторска и изследователска традиция. През 60-те години Жак-Ив Кусто изгражда подводни села като част от проектите на Conshelf, насочени към създаване на обитаема среда, в която изследователите да могат да живеят и работят. Тогава акванавтите са живели на дълбочина почти 11 метра в продължение на две седмици в Червено море.

Фабиен Кусто - внукът на легендарния изследовател и новатор Жак-Ив Кусто, иска да изгради подводна версия на Международната космическа станция. Фабиен, който следва стъпките на дядо си и стана изследовател и природозащитник, заяви, че изграждането на такова водно местообитание и експлоатацията му в продължение на три години ще струва 135 милиона долара, които той събира в момента. Фабиен не разкри дарителите, но партньорите на проекта включват университети в САЩ и Карибската фондация за изследвания и управление на биоразнообразието, която е базирана в Кюрасао нестопанска организация, пише БГНЕС.

Изобретение: Материал, който не може да се реже

Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт "Фраунфофер" създадоха материал, наречен "Протей", който е невъзмо...

Проектът "Протей", кръстен на сина на Посейдон - гръцкия морски бог, ще бъде подводна лаборатория с площ от над 370 квадратни метра на дълбочина 18 метра в Карибско море, близо до остров Кюрасао. Основните цели на проекта включват медицински изследвания и проучване на устойчивостта на храните и последиците от изменението на климата. Той може да подслони до 12 учени наведнъж.

"Като нашата система за поддържане на живота, световният океан е незаменим за решаването на най-големите проблеми на планетата. Предизвикателствата, породени от изменението на климата, покачването на морското равнище, екстремните бури и вирусите, представляват многомилионен риск за глобалната икономика. "Протей" ще е първият в мрежа от подводни местообитания и ще има съществено значение за намирането на смислени решения за защита на бъдещето на нашата планета", заяви внукът на Жак-Ив Кусто в съобщение за пресата.

Според плановете на Фабиен Кусто, "Протей" ще получава енергия от вятъра, слънцето и океана. Освен това ще има уникална подводна оранжерия, където изследователите ще отглеждат растения за храна под повърхността на океана, когато планетата ще има нужда от "прясна храна". Внукът на легендарния изследовател заяви, че пандемията от коронавируса е забавила осъществяването на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно