Науката в снимки. Най-ярките събития от 2021 г. според сп. Nature

4704
Науката в снимки. Най-ярките събития от 2021 г. според сп. Nature
Снимка: Paula Diaz, Pontificia Universidad Católica de Chile/Nikon Small World

Едно от най-престижните научни списания на планетата, Nature, е обобщило резултатите от 2021 г. във фотографии. Разказваме за най-ярките събития от тази година според авторитетното издание.

Изригването на Кумбре Виеха

Снимка: Cabildo La Palma/Global Volcanism Program

Първа в този списък е плашеща снимка, направена по време на масивното изригване на вулкана Кумбре Виеха на остров Ла Палма, което продължава от септември 2021 г. В резултат на това природно бедствие хиляди домове бяха разрушени и повече от 6000 души бяха евакуирани.

Тъй като лавата се влива в океана, плаването в района близо до мястото на изригването беше забранено, а летището на острова беше затворено заради вулканичната пепел, изхвърлена във въздуха.

Изригването превърна огромни площи на острова в истински пустини, покрити с вулканична пепел. Лавата на вулкана тече към западния бряг на Ла Палма и в крайна сметка се излива в Атлантическия океан. Всичко за Кумбре Виеха можете да прочетете тук.

Нано плаж

Снимка: Parvin Fathi-Hafshejani and Seyed Adib Taba, Auburn University/NanoArtography

Височината на този тропически пейзаж е само четвърт милиметър. Създаден е от наноструктури на молибденов дисулфид с помощта на лазер. Неговото изображение е получено с помощта на сканиращ електронен микроскоп. Цветовете на тази снимка са добавени изкуствено.

Малкият шедьовър е заел трето място в конкурса Nanoartography 2021. Основната идея на проекта се състои в това, да се свърже реалният свят със света на наноматериалите, а също да се разкаже за начините за създаване на наноструктури.

Корабът риф

Снимка: Simon Brown/RPS SPotY

SS Thistlegorm е бил кораб от британския търговски флот. Той е бомбардиран и потънал в Червено море през 1941 г. Корабът постепенно станал част от местния коралов риф.

Фотографът Саймън Браун (Simon Brown) е запечатал тази забележителност в 15 005 кадъра, всеки от които е коригиран така, че да се създава впечатлението, че зрителят наблюдава потъналия кораб отгоре. След това всеки кадър е бил отбелязан с данни от GPS и обединен с останалите. Благодарение на тази снимка  Браун е отличен като "Научен фотограф на 2020 година" от Кралското фотографско общество на Великобритания. Победителите са били определени през февруари 2021 г.

Клетка в голям мащаб

Снимка: Paula Diaz, Pontificia Universidad Católica de Chile/Nikon Small World

Аспирантката от Католическия университет на Чили Паула Диас (Paula Diaz) е запечатала това цветно изображение с помощта на флуоресцентна микроскопия. На снимката е сензорен неврон на гръбначен ганглий от ембрион на плъх. Тази група сензорни нервни клетки, освен останалото, отговарят за възприемането на болка. Снимката е заела четвърто място в конкурса Nikon Small World Photomicrography за 2021 година.

Хибриден ембрион

Снимка: Weizhi Ji/Kunming University of Science and Technology

През април 2021 година учените от Кунминския университет за наука и технологии (Китай) съобщиха за успешното създаване на първите ембриони на маймуни, съдържащи човешки клетки. Хибридите между човека и животните един ден могат да станат модели за тестване на лекарства, а също да се използват за отглеждане на човешки органи за трансплантация. Но тази научна област също буди редица етични въпроси.

Черни дупки

Завладяваща визуализация показва как две свръхмасивни черни дупки изкривяват светлината, идваща от околните горещи газове. За създаването ѝ астрофизикът Джеръми Шнитман (Jeremy Schnittman) от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА е използвал суперкомпютър. Машината със забележителни възможности е била необходима, за да се изчисли пътят на светлинните лъчи през изкривеното пространство-време около симулираните черни дупки.

Пленителни гризачи

Снимка: J. Martin and E. Olson, Northland College/Olson et al. 2021, Scientific Reports

През февруари 2021 година изследователи от САЩ съобщиха, че южноафриканският дългоног (Pedetes capensis) флуоресцира в яркорозово под ултравиолетова светлина. Функцията на поразителните шарки и интензивния цвят – които са уникални сред известните биофлуоресцентни бозайници – са мистерия.

Марсианска изобратателност

Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Тази година на Марс пристигнаха мисии от Китай, САЩ и Обединените арабски емирства. Тази снимка, заснета от камера на марсохода Perseverance на НАСА, показва неговия хеликоптер Ingenuity, който се спуска върху повърхността на Червената планета. През април Ingenuity стана първата машина, която постигна задвижван полет на друга планета.

Невероятен гмуркач

Снимка: Lindsey Swierk / Binghamton University

Еволюционни биолози съобщиха, че някои видове гущери анолиси са се приспособили да дишат повторно издишания въздух под водата, като използват балон върху муцуните си. Трикът им позволява да останат потопени повече от 15 минути, криейки се от хищници.

В оригиналния материал на Nature можете да видите още биореактор, захранван от геотермално електричество; калифорнийски пожарникари, борещи се с пламъци на бреговете на езерото Тахо; комар, запечатан в кехлибар преди 40 милиона години, новородени панди близнаци и много други.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com