Несигурността води до по-голям стрес, отколкото сигурността в лошия изход

4376
Несигурността води до по-голям стрес, отколкото сигурността в лошия изход

Знанието, че лошото събитие може да се случи с известна вероятност, води до по-голям стрес, отколкото пълната сигурност в лошия изход на събитията. До такъв извод са стигнали учени в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

В хода на експеримент доброволците играели на компютърна игра. На екрана се демонстрирали камъни, под някои от които имало змия. Хората трябвало да правят предположение има ли змия под камъка, или не, а след това да обръщат камъка.

Захар или стрес: кое е по-вредно за мозъка?

Серия опити с мишки са установили вредното влияние на захарта върху мозъка – то е съпоставимо с въздействието на стреса. Учените...

Ако там имало змия, човекът получавал лек токов импулс. В процеса на играта доброволците се опитвали да търсят различни зависимости например между размера и формата на камъка и наличието на змия, макар че всъщност разпределението на змиите било случайно.

Учените установили, че най-малко ниво на стрес преди токовия импулс хората изпитвали, когато били 100% сигурни или в присъствието, или в отсъствието на змия, а най-стресова ставала ситуацията при 50% увереност в един от двата изхода на събитието.

Авторите на статията правят извод: несигурността е много по-некомфортна за човека, отколкото сигурността в неблагоприятното развитие на събитията.

 

Стресът води до депресия, предупреждават учени

Прекаленият стрес може да доведе до развитието на депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от британския  „Инди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно