Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува

19513
Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува
Снимка: Abraham Ortelius / Public Domain

Картата на света не винаги е била такава, каквато е днес, и в продължение на векове изследователите са губили време, пари и понякога живота си, обикаляйки планетата, за да запълнят празнините. Разчитайки на наблюдения, хипотези и чисто проверка на митове, тези изследователи търсели земи и хора – както реални, така и въображаеми.

Както можете да си представите, понякога са имали успех, понякога – не. Но в продължение на векове древните карти показвали суша в Южното полукълбо, която доскоро се противопоставяла на всички усилия да бъде открит Дори сега има толкова много неща, които не знаем, пише IFL Science.

Епохата на откритията

Изследователската епоха започва с увереност в силата на емпиричната проверка и точните измервания за създаване на нови и подобрени представи за света. Въпреки това много картографи продължили да смесват данните и съвременните измервания с картите на древния свят, създадени като смесена картина на география и световна история.

Тези Mappa Mundi често изобразяват характеристики на познатия свят заедно с митологични или хипотетични такива до степен, че не е лесно да се разбере кое е реално и кое е въображаемо.

„Тук има дракони“. Какво може да се види на древните карти на света?

Един такъв пример е Terra Australis Incognit (непознатата земя на юг) – земя, за която се смятало, че заема голяма част от Южното полукълбо. Предполагало се, че този континент е нещо като противотежест на земното разпределение в Северното полукълбо. Тоест Terra Australis трябва да е съществувала, за да поддържа света балансиран.

Първите споменавания на този континент се появяват в древността, но той става популярен елемент на много средновековни и ранни карти, появявайки се на някои чак през 18. век.

Векове наред изследователите търсели Terra Australis, но не могли да я намерят. През 1769 г. капитан Джеймс Кук навлиза в Тихия океан с кораба „Индевър“, за да наблюдава преминаването на Венера, но също така и за да открие дългоочаквания континент.

През това време Кук изследва крайбрежието на Нова Зеландия и в крайна сметка се отказва, заключавайки, че страната няма нищо общо със сушата, която търси. Но какво ще стане, ако е бил прав и е търсил на грешното място? Или може би е гледал в грешната посока?

Зеландия – скритият континент

През 2017 г. светът беше шокиран да научи, че всъщност има осми континент на планетата, неизвестен до този момент. Изглежда, че капитан Кук е бил прав да обмисли Нова Зеландия, но трябвало да търси под вълните.

Зеландия (Te Riu-a-Māui на езика на маорите) е огромна земна маса, която е почти напълно потопена в югозападната част на Тихия океан. Тя заема около 5 милиона квадратни километра, което е около две трети от Австралия. Това е най-малкият, най-тънкият и най-младият континент в света.

Кой е най-големият континент? А най-малкият?

Една от първите улики, че Зеландия съществува под вълните, идва от наблюденията на сър Джеймс Хектор, шотландския естественик, който заключава, че Нова Зеландия е „останките от планинска верига, която формира гребена на голяма континентална област, простираща се далеч до юг и изток, и който сега е потопен.“

След това, през 60-те години на миналия век, геоложката дефиниция за това какво всъщност представлява континентът се изяснява – по същество континентът трябвало да бъде голяма (акцент върху голяма) геоложка област с голяма надморска височина, дебела кора и голямо разнообразие от скали. Този път геолозите имали нещо, което да търсят и да се опитат да докажат неговото съществуване.

През 1995 г. американски геофизик отново посочва Нова Зеландия като разположена на континент и му дава името Зеландия.

Това води до ново търсене, но истинската привлекателност започва, когато Обединените нации приемат Конвенцията по морско право. Съгласно тази конвенция една държава може да претендира за своя законна територия всяка земя, която се простира от тяхната изключителна икономическа зона, и земя, която е част от техния „разширен континентален шелф“, както и всички ресурси, които ѝ принадлежат. Изведнъж Нова Зеландия се сдобива със сериозни причини да проучи околния регион. Анализът на скалите и сателитните данни бавно се натрупват, за да разкрият съществуването на новия континент.

Потъналия свят и неговите мистерии

Осмият континент е известен от шест години и все още има много неща, които не знаем. Повечето от предизвикателствата около изследването му са свързани с неговата недостъпност – намира се под повече от километър вода.

Това, което знаем е, че Зеландия някога е била част от суперконтинента Гондвана, но в крайна сметка е била разкъсана от тектониката преди около 85 милиона години, създавайки Тасманово море. Точно как е протекъл този процес, все още не е ясно и учените са озадачени колко тънка е земната маса и защо тя просто не се е разпаднала на по-малки континенти. Освен това експертите не знаят дали Зеландия някога е била над водата, или винаги е била потопена.

Този въпрос има важни последици, защото, ако континентът невинаги е бил под вода, какво е живяло на него? В момента, изглежда, няма достатъчно фосилни доказателства, за да се отговори на този въпрос, но съществуват изкушаващи улики под формата на странни останки от сауроподи (динозаври с дълга шия) и потенциално анкилозавър, открити в Нова Зеландия през 1990 г.

Геолози описаха появата на следващия суперконтинент - Амазия

Допълнителни доказателства идват през 2006 г. с откриването на кост, принадлежаща на предполагаем алозавър, открит на островите Чатъм. Всяко едно от тези открития датира от момента, в който Зеландия се е отделила от Гондвана.

Има още мистерии около връзката със съвременните птици киви – очарователната нелетяща птица с очи като мъниста – която е странно тясно свързана с вече изчезналата Слонска птица (Гигантски епиронис) от Мадагаскар. Тези две птици изглеждат невъзможно изолирани една от друга, но може би и двете са имали общ прародител, който някога е бил разпространен в Гондвана.

Въпреки оставащите неизвестни вероятно е по-нататъшният анализ да разкрие повече за този очарователен континент в бъдеще. Това също показва, че има много неща, които тепърва ще бъдат открити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com