Няколко невероятни факта за Вселената

13349
Няколко невероятни факта за Вселената
Снимка: NASA/ESA

Вселената е толкова необятна, че човек не би могъл изобщо да я разгърне дори в ума си. Учените все още не могат да са сигурни колко голяма е всъщност тя, тъй като няма земна разработена технология, която да го изчисли със сигурност. 

Вселената всъщност е всичко - цялото пространство, материята и самото време. Ние сме част от нея и тя е част от нас. Днес ще ви представим няколко наистина интересни факта за необятната Вселена.

Черните дупки

От една гледна точка тези междугалактически чистачи са всъщност масивни звезди. Когато една от тези звезди умира, тя автоматично завихря газовете от външните си слоеве и ядрото ѝ се свива в изключително малка и плътна сфера. Представете си, например, че се опитате да съберете в топка за тенис цялата маса на Слънцето. Непосредственият ефект на този астрономически феномен е изключително силното гравитационно поле, което е създадено от високата плътност.

На практика дори светлината не може да избяга от черната дупка.

Близнаците

Според известния парадокс на близнаците, ако един близнак се качи на космически кораб, който се движи близо до скоростта на светлината през пространството, а другият остане на Земята, следвайки теорията на относителността, близнакът в космическия кораб ще се върне на планетата години по-млад от този, останал на Земята. 

Човешкият живот за Вселената

Можете ли да повярвате, че един човешки живот се равнява на един, единствен миг за огромната Вселена?! Представете си колко мъничък и кратък е животът ни. 

Тъмната материя

Има ли паралелни светове и как изглеждат?

Има ли паралелни светове... Въпрос, които наподобява на този с живота след смъртта - трудно можем да го докажем със сигурност. Да погле...

Всички звезди, галактики и черни дупки във Вселената съставляват само около 5% от масата във Вселената. Колкото и налудничаво да звучи, останалите 95% не се знае какво точно представляват. Учените са решили да наричат тази мистериозна материя "тъмна материя". Те и до ден-днешен все още не са сигурни къде е и какво представлява тя.

Това, което се знае е, че “тъмната материя” е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, т.е. нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни и е с неизвестен състав. Тя обаче може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

Другите галактики

Учените са изчислили, че има стотици милиарди галактики във Вселената, никоя от които не можете да видите без телескоп. Освен това всяка една от тези галактики има милиарди звезди. Това означава, че броят на звездите във Вселената е огромен -  приблизително 10 милиарда трилиона, което е 10 с 21 нули след него. Оказва се всъщност, че звездите са повече, отколкото броят на песъчинките по Земята.

Алкохолни космически облаци

Руски учени откриха възможни "портали" към отдалечени части на Вселената

Някои свръхмасивни черни дупки в центъра на галактиките могат да бъдат „портали“ към далечни региони на Вселената. До този ...

На 26 хиляди светлинни години от нас се намира съзвездието Стрелец Б (Sagittarius B). Това е междузвезден облак от газ и прах и съдържа над един милиард литра винилен алкохол (vinyl alcohol).

Понзо илюзия

Забелязали ли сте, че когато Луната е разположена директно на хоризонта, тя е много по-близо и много по-голяма? Е, това не е така. Това, което се случва всъщност, е нещо, което мозъкът ни прави през цялото време.  Този феномен е известен като "понзо илюзия" (Ponzo illusion) - мозъкът ви увеличава размера на Луната и тя изглежда по-голяма, отколкото е в действителност. Следващия път, когато се загледате в тази “извънгабаритна” Луна, игнорирайте околната среда като обвиете ръце около очите си (подобно на далекоглед) и ще видите как тя ще се “смали” до обичайния си размер.

Най-големият диамант

През 2004 г. учените откриха най-големия диамант. В действителност този диамант представлява разпаднала се (колабирала) звезда. Тази звезда се намира на около 50 светлинни години от Земята. Звездата е с диаметър от едва 4000 км, но пък сърцевината ѝ е съставена от 10 милиарда трилиона трилиона-каратов диамант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com