Нов вид тест за коронавируса изглежда обещаващ, очаква се и дистанционен термометър

7353
Нов вид тест за коронавируса изглежда обещаващ, очаква се и дистанционен термометър
Снимка: iStock

Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус (COVID-19), предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Според експерти, анализът разкрива наличието на болестта в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска. Има и информация от Китай - от Шънджън, че тестът работи на 100%, пише британският вестник The Telegraph.

Силни гласове за удължаване на преходния период на Brexit

Пандемията с коронавируса COVID-19 усложнява и без това много амбициозния план, заяви председателят на Комисията по външна политика на ...

Както съобщи сайтът на университета, получаването на резултата отнема половин час и изисква само поддържане на постоянна температура на пробите.

"Уникалността на новия анализ е как се открива вируса, тъй като RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати. Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност", казва проф. Вей Хуанг, един от разработчиците на методологията.

Както е отбелязано в публикацията, в момента анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат между час и половина и два часа. Предимството на новата техника, освен скоростта ѝ, е и това, че резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория (потенциално дори и у дома). В допълнение, анализът разкрива наличието на заразяване в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска. Учените се надяват, че благодарение на тази новата техника властите своевременно ще идентифицират повече заразени и ще ги изолират, като по този начин ще предотвратят разпространението на инфекцията.

Новата технология е разработена под ръководството на проф. Вей Хуанг и неговия колега Цуи Чънгфен. Тестовете са проведени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай и в болница в Шънджън, с първоначални експерименти в Обединеното кралство. В момента се работи за разработване на устройство за анализ и обработка на резултатите.

Ако ефективността на методологията бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производството на новите тестови комплекти.

Първият разболял се от COVID-19 в Пиемонт отново има коронавирус, но има обяснение

Т.нар. първи пациент в епидемията от коронавирус в италианската област Пиемонт отново е дал положителен тест за COVID-19, пише в. "24 ч...

Междувременно, учени откриха лесен и бърз начин за измерване на телесната температура със смартфон от разстояние до 50 метра, съобщи РИА Новости

През септември 2020 г. в Русия ще бъде представен стикер термометър, който може дистанционно да прехвърля данни за телесната температура на смартфон, каза Мария Галямова, ръководител на инфраструктурния център HealthNet на Националната технологична лаборатория.

Устройството се състои от две части: медицински термометър под формата на стикер върху тялото и приложение за смартфона, чрез които ще бъде възможно дистанционно да се проверява телесната температура и да се получават резултати по всяко време. Изискването е телефонът и термометъра да са на разстояние не повече от 50 метра. Предвижда се устройството да се използва в болници и у дома.

В новото устройство няма живак, то е нетоксично и напълно безопасно за хората и околната среда. Цената на стикера на термометъра ще бъде сравнима с цената на инфрачервените термометри, а точността на измерването ще съответства на тази на обичайния живачен термометър.

Още: "Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com