Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света

7342
Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света
Снимка: iStock/Guliver

С около 20 000 души са се увеличили болните от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб, показват обобщени данни, включително информация на американския университет "Джонс Хопкинс". Броят им е вече между 218 700 и 219 600. Смъртните случаи са между 8800 и 8930, оздравелите са между 84 100 и 84 800.

Балканите

До снощи в Сърбия имаше 89 потвърдени случая, а в страната вече има драконовски мерки. В сила е полицейски час - от 20:00 часа до 05:00 часа никой няма право да излиза от дома си. От тази сутрин влиза и забрана за движение на възрастни над 65 години в градовете и 70 години в селата. И още: Куп години затвор, ако нарушиш карантина!

В Гърция официално потвърдените случаи са вече 418, т.е. 31 новорегистрирани. Смъртните случаи са 5, 8 души се считат за оздравели.

Събирания на 10 или повече души навън се забраняват в Гърция и ще бъдат наказвани с глоба до 1000 евро на човек.

В Словения правителството изготви закон, който предвижда забавяне на изплащането на кредити за компании. Срокът е 12 месеца. Тази наредба засега няма да се прилага за физически лица - само за юридически т.е. компании.

Друга мяркае указ, който предвижда компаниите, които поради епидемията от коронавирус няма да могат да осигурят заплати и работни места за поне 30% от служителите, да получават пари, за да не бъдат унищожени техните предприятия. Задължението на работодателите е да дават на служителите 80% от средната заплата през следващите три месеца, като държавата ще покрие 40% от тази заплата, а работодателят 60%.

Болните в Словения са 286, има 1 смъртен случай.

В Черна гора случаите на болни от COVID-19 вече са 8. 

Стига страх, минути за смях: Най-добрите шеги за коронавируса

Докато европейските правителства блокират своите държави, за да ограничат разпространението на коронавируса, гражданите намират утеха в...

Шест нови случая са потвърдени в страната през последното денонощие, съобщи ТАСС.

"Шест нови случая на вируса в страната са потвърдени, пет са контакти на първите двама заразени, един е нов. Общият брой на случаите достигна осем. Това показва, че епидемията се разраства. Моля ви да следвате инструкциите на лекарите, в противен случай това ще доведе до огромна епидемия с катастрофални последици", призова директорът на Института за обществено здравеопазване на Черна гора Бобан Мугоша.

В момента 3523 души са под санитарен надзор в Черна гора. Първите два случая на коронавирус бяха регистрирани във вторник в Черна гора, това са жени, завърнали се от чужбина. До този момент Черна гора беше единствената държава в Европа, в която официално нямаше коронавирус.

Вечерта на 15 март Черна гора забрани влизането в страната на всички чуждестранни граждани, с изключение на тези с разрешение за пребиваване. Също така кабинетът спря въздушния трафик с други държави. По-рано черногорските власти въведоха редица забрани във връзка с пандемията, включително забраната за провеждане на масови мероприятия в продължение на две седмици.

В Турция вече има втори смъртен случай заради коронавируса. Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа потвърди това. Общият брой на заразените се е удвоил за ден и достигна 191 души, пише "Дейли Сабах".

Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

В този деликатен период сме склонни да се чувстваме по-уязвими. За да помогнем в укрепването на имунната система, съставихме кратък спи...

"Днес регистрирахме втора смърт от коронавирус, почина 61-годишен мъж. Открити са 93 нови случая на инфекция. Общият брой на заразените достигна 191", написа Коджа в Twitter.

В Северна Македония официално потвърдените болни са 42. Страната затвори всичките си ГКПП за пътнически трафик.

Европа

В Италия има официално потвърдени още 4000 случая, с което общият брой достигна 35 713. От тях смъртните случаи са вече 2978, за оздравели се считат 4025 души, а сериозните случаи, които налагат интензивно болнично лечение, са 2257.

В Испания има почти 3000 новорегистрирани случая – 14 769 болни, 638 смъртни случая и 1081 считани за оздравели. 774 случая се считат за сериозни, при които се налага интензивно болнично лечение.

Ердоган обяви пакет от икономиески мерки за 14 млрд. евро

Турският президент Ердоган обяви днес, че Турция отлага плащания по кредити и намалява данъците в различни сектори съгласно пакет от ...

В Германия също има почти 3000 новорегистрирани случая – болните са вече 12 327, от тях 28 смъртни случая и 105 оздравели.

Във Франция новорегистрираните болни се увеличиха с малко над 2000 души, но там вече се тестват само хора, които имат симптоми за болнично лечение. С това официално регистрираните болни са между 9054 и 9134, като данните за смъртните случаи на "Джонс Хопкинс" още не са актуализирани, но телевизия BMF дава информация за вече 264 смъртни случая, 921 болни, нуждаещи се от сериозно болнично лечение и все още само 12 оздравели – вече от много дни тази статистика не се променя. Припомняме, че във Франция има глоба, ако в следващия половин месец излизаш от дома си само за разходка, а снощи стана ясно, че над 4000 души са били глобени точно за това.

Освен това, френският финансов министър Бруно Льо Мер даде интервю пред Bloomberg и обяви намерение държавата да купува дялове от закъсали компании, за да ги съживи.

Във Великобритания болните са между 2626 и 2644, с вече 104 смъртни случая по данни на здравните власти и все още 65 оздравели.

Португалия също обяви 15-дневно извънредно положение за борба с разпространението на коронавируса, което ще улесни правителството за въвеждане на мерки за намаляване на движението на хора.

ООН: Oколо 25 милиона души ще останат без работа

Пандемията от коронавирус значително ще увеличи безработицата в световен мащаб, принуждавайки приблизително 25 милиона души да останат ...

"Това е изключително решение за изключителен период. Това не е прекъсване на демокрацията. Това е демокрация, която се опитва да предотврати непоправимо прекъсване на живота на хората", заяви президентът Марсело Ребело де Суса по време на телевизионно обръщение, в което обясни причините си за приемане на мярката, която влeзe в сила в полунощ.

Декретът за обявяване на извънредно положение позволява на правителството да ограничи някои конституционни права и свободи, като свободата на движение и правото на стачка. Освен това позволява на правителството да налага насилствена карантина. Тепърва обаче ще стават ясни точните мерки.

Досега Португалия съобщава за 642 потвърдени случая на коронавирус и 2 смъртни случая, но правителството предупреди, че се очаква броят на инфекциите в страната да продължи да се покачва "поне" до края на април.

По света

Изключително сериозно става положението в САЩ, където по данните на "Джонс Хопкинс" вече има 9345 потвърдено болни т.е. 3000 новорегистрирани случая. Смъртните случаи са вече 150, за оздравели се считат 106 души. Най-засегнат е щатът Вашингтон, където в резултат на заразяването са загинали 68 души.

Eто какви са ограниченията в придвижването в Европа и света към момента

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света, съобщиха от външно министерство. Ето положението в о...

Сред заразените са двама членове на Конгреса на САЩ. Бен МакАдамс, демократ от Юта, заяви, че има коронавирус. Той се почувствал "леко настинал" през уикенда, след като се върнал от Вашингтон. Изследвал се и пробата му се оказала положителна. Републиканецът Марио Диас-Баларт каза по-рано днес, че се е заразил с коронавирус, но вече се чувствал "много по-добре". Той увери, че е влязъл в карантина и работи от апартамента си във Вашингтон.

В Китай, по официална статистика за последното денонощие има 47 нови случая и болните са 80 928, при 3245 смъртни случая, 2314 в сериозно състояние и 70 420 оздравели. Статистиката на „Джонс Хопкинс” е по-различна – 63 нови случая и вече са 81 137, при 3249 починали и 70 525 оздравели.

В Иран има 17 361 случая, при 1135 починали и 5389 оздравели. А в Русия – 147 болни и 8 оздравели.

В Южна Корея ситуацията изглежда под контрол, след като новите случая се увеличават много по-бавно и сега са 8565, а смъртните са 91 при 1947 оздравели по официални данни на здравното министерство на страната.

Още: "Пиян карантиниран разиграва медици и полицаи в "Пирогов"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх Великден: Мъж беше намерен закован за ограда с пирони през ръцете в Северна Ирландия

Посланикът на България в Русия няма да отиде на церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин

Идва ли краят на коридата: Испания отмени ежегодната национална награда заради мъчения на животните

Борба за кокала: Новото правителство на Путин

Обвиниха известен френски драматург в изнасилване

Путин полага клетва: Кои европейски държави все пак ще изпратят пратеници?

Провалил се в Украйна и руган от Кадиров генерал ще води Русия срещу НАТО

Сателитни снимки: Русия вече не използва Кримския мост за снабдяване на войските си в Украйна

Руски танк стреля по руска щурмова група: Настъплението в Украйна се забавя (ВИДЕО)

Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа