Нова версия за гибелта на динозаврите

12531
Нова версия за гибелта на динозаврите
Снимка: Getty Images/Guliever

Финият прах в атмосферата може би все пак е изиграл важна роля за изчезването на динозаврите. До голяма степен е прието, че преди около 66 милиона години космическа скала, по-голяма от Еверест, се е разбила в днешното крайбрежие на Мексико и е предизвикала каскада от катастрофи, които в крайна сметка са унищожили три четвърти от живота на Земята, най-вече неавианите динозаври, съобщи „Science alert”.

Но все още се спори за най-малките подробности, свързани с развоя на събитията.

ОЩЕ: Динозаври vs. глобалното затопляне. Справяли са се по странен начин

НОВА ТЕОРИЯ

Сега учените са отворили геоложка "черна кутия", която предполага, че ударът на астероида е създал шлейф от фин прах, който е блокирал слънчевата светлина, охладил е Земята, спрял е фотосинтезата и е унищожил хранителната верига.

Първоначално предложена като механизъм през 1980 г. от геолозите, които откриват първите следи от мощния удар, хипотезата е изключена в началото на 2000 г., тъй като скалните проби от тази епоха не съдържат достатъчно фин прах, за да предизвикат глобална зима.

Повечето предишни изследвания обаче се основаваха на едносантиметрови слоеве седименти от периода Креда-Палеоген.

В това ново проучване са анализирани 40 проби от седименти, взети от много по-богат, дълбок 1,3 м депозит в Танис, Северна Дакота. Това място се намира на 3000 км северно от астероидния кратер Чиксулуб, но предоставя уникална снимка на това как се разпространяват шлейфовете от прах, сажди и частици в годините след удара.

По-големите частици разсейват светлината под по-малък ъгъл от по-фините частици, така че с помощта на лазер изследователите успяват да определят каква част от всяка проба е съставена от фин силикатен прах в диапазона от 0,8 до 8 микрометра.

"Открихме по-голям принос на фин прах, отколкото се смяташе досега", пишат изследователите.

ОЩЕ: В Чили откриха останки от тревопасен динозавър

Използвайки компютърно моделиране, изследователите откриват, че този фин прах - създаден при удара на астероида в Земята и разпрашаването на скалата под него - е "най-смъртоносният" от частиците, освободени при сблъсъка на метеорита с ширина от 10 до 15 км със Земята.

Те установиха, че високите нива на прах в атмосферата биха създали глобален мрак с продължителност почти две години, което би направило невъзможно фотосинтезирането на растенията.

Без растения цялата хранителна верига би се сринала. Най-големите хищници - като Тиранозавър рекс - са ловували плячка, която е зависела от растенията като част от диетата им.

Този прах е можел да остане суспендиран във въздуха до 15 години, предизвиквайки спад на глобалните температури с 15 градуса и предизвиквайки "спиране на фотосинтезата за почти две години след удара" чрез блокиране на слънчевата светлина, пишат изследователите.

Ударът също така е изпарил скала и е произвел серни газове, които се образуват в малки частици високо в атмосферата. Силната топлина, предизвикана от удара на астероида, би предизвикала мащабни пожари, които биха изпратили големи количества сажди и пепел в небето.

И все пак според резултатите на изследователите именно фините силикати, а не материали като серни частици, са били главната причина за продължителната планетарна зима.

"Установяваме, че глобалната тъмнина и продължителната загуба на фотосинтетична активност на планетата настъпват само при сценария със силикатен прах, до близо 1,7 години (620 дни) след удара", пишат изследователите.

"Това представлява достатъчно дълъг период от време, за да постави сериозни предизвикателства както за земните, така и за морските местообитания."

Онези животни и растения, които не са били приспособени или не са могли да се адаптират да живеят в тъмнината и студа, са щели да срещнат гибелта си. Флората и фауната с гъвкава диета, местообитания и начин на живот биха имали по-голям шанс за оцеляване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно