Нови данни подсказват: Болен ли си от Ковид, карантина поне 8 дни

19048
Нови данни подсказват: Болен ли си от Ковид, карантина поне 8 дни
Снимка: Tumisu / Pixabay

Със сигурност най-популярната болест в последните 3 години - COVID-19 (Ковид), се разпространява чрез вируса SARS-CoV-2, а той се предава по въздушно-капков път. Но какво е количеството вирус, което отделят вече заразените и колко трябва, за да се заразим.

Още: Какво знаем за новите доминиращи варианти на COVID-19: Говори вирусолог от САЩ (ВИДЕО)

Някои отговори за Ковид

За да установят колко вирус издишат вече заразени хора, изследователят Грегъри Лейн и колегите му анализират над 300 проби от дъха на 43 души с COVID-19, като ги следят в продължение на почти три седмици. Нивата варират, но някои хора отделят много, понякога над 800 единици вирусна РНК в минута, съобщи Science news.

Средното издишваното количество вирус е по 80 единици в минута в продължение на цели 8 дни след началото на симптомите, съобщава екипът в препринт, публикуван в medRxiv.org. Едва след този момент вирусните частици спадат до почти неоткриваеми нива. Препринт означава, че материалът трябва да премине през независима рецензия.

Лейн, който работи в медицинския факултет на Северозападния университет "Файнберг" в Чикаго, и колегите му трябва да потвърдят какъв процент от тази издишана вирусна РНК идва от вируси, които все още могат да се възпроизвеждат в тялото на друг човек. Учените все още не знаят и колко вирусни частици са необходими за заразяване.

Но въз основа на новите данни екипът изчислява, че човек с висока степен на разпространение на вируса потенциално може да издиша достатъчно вирус, за да зарази някого в затворено пространство за около 20 секунди, което прави рисковано дори пътуването с асансьор. При средностатистически носител на вируса заразяването може да отнеме малко под четири минути.

ОЩЕ: Броят на новите случаи на коронавирус доближи 500, огромен скок и при починалите

Коментари

Новото проучване предоставя ценна информация, която не може да бъде получена както при изследванията с назални тампони, така и при еднократните експерименти с аерозоли, казва изследователят на инфекциозните болести Кристен Колман, пише БГНЕС. Тампоните взимат проби само от една част на дихателните пътища. А при много аерозолни експерименти се измерва количеството на вируса, който хората изхвърлят, докато говорят, пеят или четат на глас, както и докато дишат, само в един момент по време на инфекцията.

Екипът на Лейн разработва прост и евтин инструмент – пластмасов мундщук, прикрепен към затворена тръба - който участниците вземат със себе си вкъщи и дишат в продължение на 10 минути наведнъж. Това позволило на екипа лесно да събира проби за продължителен период от време и да проследява как се променят емисиите по време на инфекцията. Но импровизираният инструмент не притежава прецизността на модерните машини в лабораториите и болниците, казва Колман от Училището по обществено здраве към Университета на Мериленд в Колидж Парк. Дори скокът от 876 вирусни РНК единици в минута, наблюдаван в новото проучване, може да е занижен донякъде, коментира той.

Още: 7 дни изолация за болен от коронавирус, 5 дни за контактен

В новото проучване лицата, които съобщават за по-тежки симптоми, са склонни да отделят повече вирус. Въпреки това дори безсимптомните хора или тези с леки случаи са издишали значителни количества вирусна РНК. И ваксинираните, и неваксинираните хора са издишали сходни нива.

Понастоящем Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват на хората, които са леко болни или безсимптомни, да се изолират за поне пет дни и след това да носят маска за още пет. Лейн би предложил различен съвет: "Ако ме попитат моите приятели или семейство, бих казал, че трябва да се изолирате до осмия ден".

Проект: Край на карантината за болни от COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно