Какво знаем за новите доминиращи варианти на COVID-19: Говори вирусолог от САЩ (ВИДЕО)

25323
Какво знаем за новите доминиращи варианти на COVID-19: Говори вирусолог от САЩ (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

EG.5 и BA 2.86 са основните подварианти на коронавирус в САЩ в момента. Това заявява проф. Стюарт Коен – директор на отделението по заразни болести в медицински център Дейвис. Той отговаря на основните въпроси, свързани с двата подварианта. 

EG.5, известен с името Ерес, както и останалите, са базирани на Омикрон и имат леки разлики, имат известни мутации, които подпомагат предаването му от човек на човек и способстват избягването от имунната система.

ОЩЕ: Новите данни го потвърждават: Заболеваемостта от коронавирус тръгна отчетливо нагоре

BA 2.86, известен като Перола, е другият вариант, който е засичан многократно в, а вече и извън САЩ.

Представляват ли опасност новите варианти?

Откакто Омикрон стана доминиращ вариант в САЩ, ние наблюдаваме ръстове и спадове в броя на новите случаи, но тези инфекции не са толкова тежки. Лицата на COVID през 2019 и 2023 година са много различни. През зимата на 2020 година виждахме огромен брой хора, нуждаещи се от интубация и много смъртни случаи. Сега също имаме фатални случаи, и дори те да са малко като процент, огромният брой заразени води и до повишен брой починали. Вероятно и през тази зима, коронавирусът отново ще бъде водещото респираторно заболяване, причиняващо смъртни случаи, категоричен е специалистът.

ОЩЕ: СЗО: Смъртните случаи при Covid тази година са намалели с 95%

Как да избегнем заразяване с новите варианти?

Маските вършат работа. Знам, че имаше дебати около ефикасността им, но когато погледнем фактите и проучванията през годините, те намаляват риска – виждаме го в болниците, виждаме това и в обществото. Не мисля, че на открито трябва да носим маски. Но ако сме в затворени пренаселени помещения и има сериозна циркулация на вируса сред населението, а вие сте в рисковите групи, тогава носете маска – вече свободно се намират KN-95 маски, те работят наистина добре, съветва проф. Коен.

Трябва ли COVID да бъде третиран като останалите вирусни респираторни заболявания?

Има разбиране, че грипът, респираторният синцитиален вирус и COVID трябва да бъдат разглеждани и лекувани по сходен начин. Мисля, че това е справедлив подход. Смятам, че както и при другите вируси - след като достатъчно хора са ваксинирани, а други са го преболедували, заболеваемостта намалява. Не смятам, че ще стигнем отново до момент, в който да се притесняваме дали ще имаме достатъчно легла и ресурси, за да лекуваме заразените, смята проф. Коен.

И още - смъртност и вирулентност

Друг експерт - проф. Роджър Сихулт, също коментира и то доста обширно какво се случва. В неговото видео той засяга два големи аспекта на ситуацията с Ковид сега:

  1. Сихулт казва, че има ръст в САЩ и Канада на нови случаи и хоспитализации, но той все още е далеч от най-тежките дни на пандемията. Смъртността обаче не върви нагоре т.е. натрупаният клетъчен имунитет явно работи и не позволява да се стига до ръст и пик в смъртността.
  2. Освен това - професорът разглежда данни от различни проучвания специално за BA.2.86 (вариант Перола). Той посочва, че първоначално е имало сериозни опасения, че този вариант има толкова много мутации, че може да представлява качествен генетичен скок - така, както беше Омикрон спрямо Делта. Нови данни, които обаче все още не са рецензирани, подсказват, че изглежда няма да е така и вариантът ще се окаже един от многото подварианти на Омикрон, които няма да предизвикат много голяма вълна.

Във видеото професорът пространно разглежда и новите ковид ваксини, както и какви рискове трябва да се вземат под внимание при вземане на решение да се ваксинираш. И съветва - не забравяйте да живеете здравословно:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно