Омикрон се оказа уязвим към екстракт от глухарче

7389
Омикрон се оказа уязвим към екстракт от глухарче
Снимка: Petra / Pixabay

Европейски биохимици са открили, че екстрактът от обикновено глухарче е в състояние да потисне възпроизвеждането на коронавируса в клетъчни култури и има по-силен ефект върху щама Омикрон, отколкото върху предишните вариации на SARS-CoV-2. Резултатите от експериментите на изследователите са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

„Показахме в експерименти с човешки клетъчни култури, които са особено уязвими към коронавирусна инфекция, че дори малки количества екстракт от глухарче могат да потиснат възпроизвеждането на SARS-COV-2 с повече от 60-80%. Това беше особено характерно за културите, заразени с щама Омикрон, което говори не за повишаване на устойчивостта на вируса, а за намаляване на способността му да устоява на растителни екстракти“, пишат изследователите.

От началото на епидемията от коронавирус биолози и медици изучават как съществуващите антивирусни препарати, други лекарства и различни биологично активни вещества действат върху него. Тези опити показват, че някои лекарства, предназначени за борба с хепатит С и ебола, могат да забавят възпроизвеждането на SARS-CoV-2.

Някои от тях вече се използват в медицинската практика за лечение на COVID-19, но учените продължават да търсят други средства, способни да забавят размножаването на вируса, включително сред различни съединения, които вече съществуват в природата. Например през последните две години учените са открили, че веществата, присъстващи в екстрактите от черен чай, змийска отрова и пелин, могат да потиснат възпроизвеждането на SARS-CoV-2.

Билков лек за коронавирус

Група европейски биохимици под ръководството на Евелин Лами, професор в университета във Фрайбург (Германия), повече от година изучава как различни екстракти от популярни лечебни растения влияят на коронавируса. В един от поредните експерименти от този вид учените използвали екстракт от глухарче и проследили ефекта му върху различни щамове на SARS-CoV-2.

Проведените от изследователите експерименти показват, че присъстващите в тази билкова тинктура вещества са в състояние да блокират образуването на връзки между коронавирусните частици и ACE2 клетъчните рецептори, които са атакувани от причинителя на COVID-19. В същото време учените са открили интересни разлики в естеството на ефекта на екстракта от глухарче върху първите и текущите вариации на SARS-CoV-2.

По-специално изследователите установили, че веществата, присъстващи в екстракта от глухарче, дори в относително малки концентрации забавят възпроизвеждането на уханската вариация на коронавируса и неговия делта-щам в култури от уязвими клетки с около 60-70%. От друга страна, подобни дози от екстракта забавят размножаването на щама Омикрон с 80% или повече, което показва повишената му уязвимост към действието на това лекарство.

Подобни експериментални резултати, отбелязват професор Лами и нейните колеги, предполагат, че мутациите са направили щама Омикрон по-малко устойчив на вещества от растителни екстракти, което отличава тези тинктури от ваксини и терапии, базирани на антитела, които бързо са загубили своята ефективност. По-нататъшното изследване на екстракта от глухарче, както се надяват учените, ще им позволи да изолират веществата, отговорни за потискането на инфекцията, и да създадат на тяхна основа нови лекарства срещу COVID-19.

Следва да добавим, че статията, описана в тази новина, е т.нар. препринт. Това означава, че тя не е рецензирана от независими експерти или проверявана от редактори на научни списания, както обикновено се случва в подобни случаи. Затова към изводите от нея и подобни статии трябва да се подхожда предпазливо.

ОЩЕ: Най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com