Намалява смъртността 8,5 пъти: най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

11329
Намалява смъртността 8,5 пъти: най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID
Снимка: iStock

Промиване два пъти дневно на носната кухина с мек физиологичен разтвор скоро след положителен тест за COVID-19 може значително да намали случаите на хоспитализация и смърт, съобщават изследователи.

Учените казват, че техниката, която може да се използва у дома чрез смесване на половин чаена лъжичка сол и сода за хляб в чаша преварена или дестилирана вода, е безопасен, ефективен и евтин начин за намаляване на риска от тежко заболяване и смърт от коронавирусна инфекция, пише Science Daily.

COVID затихна, но други вируси пълнят кабинетите на личните лекари

Средно между двама и петима пациенти с гадене, температура и болки в тялото приемат джипитата на ден. Това засега са завърнали се от по...

„Това дава допълнителна хидратация на синусите и ги кара да функционират по-добре“, казва д-р Ейми Бакстър, специалист по спешна медицина в Медицинския колеж на Джорджия към университета Аугуста и автор на изследването, публикувано в Ear, Nose&Throat Journal.

„Открихме 8,5-кратно намаление на хоспитализациите и липса на смъртни случаи в сравнение с контролната група“, допълва Ричард Шварц, завеждащ отделението по спешна медицина на Медицинския колеж в Джорджия и старши автор на изследването.

Учените установили, че по-малко от 1,3% от 79-те участници на възраст 55 и повече години, които се включили в изследването в рамките на 24 часа след положителен тест за COVID-19 между 24 септември и 21 декември 2020 г., са били хоспитализирани. Никой от тях не починал.

За сравнение, 9,47% от пациентите били хоспитализирани и 1,5% починали в група с подобни демографски данни, докладвани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията през същия период от време, започнал около девет месеца след първото появяване на епидемията от SARS-CoV-2 в САЩ.

Лекарите започнали да използват простия метод, когато ваксината все още била далече. Промиването на носа било един от малкото доказани начини за борба със смъртоносната болест, спомня си Ричард Шварц. Първите ваксини срещу COVID-19 започнали да се използват в САЩ през декември 2020 г., а лекарството ремдесивир било одобрено едва през октомври 2020 г.

СЗО: Краят на пандемията наближава

Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от Covid-19. Това заяви днес генералният директор на Световната з...

Според медиците слабият физиологичен разтвор предотвратява въвеждането на шиповидния SARS-CoV-2 вирус в клетката чрез мембранния протеин – ACE2 рецептора, който е входната точка на инфекцията. Повечето от тези рецептори са разположени в носната кухина, устата и белите дробове.

Други изследвания показали, че промиването на носоглътката може да бъде ефективно също за съкращаване на продължителността на обикновена настинка и грип.

Процедурата за промиване на носа има хилядолетна история в Югоизточна Азия. Според американските лекари именно това може да е причината за по-ниската смъртност от COVID-19 в страни като Лаос, Виетнам и Тайланд.

Лекарите препоръчват започване на промиване на носа при пациенти с положителен резултат от теста в ранния стадий на заболяването.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сериозен ръст в броя на новите случаи на COVID-19, увеличават се и починалите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com