Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Останки от будистки храм на 2300 години са открити в Пакистан

25 декември 2021, 10:00 часа • 4825 прочитания

Останки от 2300-годишен будистки храм са открити в Северозападен Пакистан от съвместен екип от пакистански и италиански археолози. Учените провеждат разкопки на руини от будисткия период в град Базира, окръг Суат в провинция Хайбер Пахтунхва, съобщава Arkeonews.

Освен храма археолозите са открили над 2700 артефакта от будисткия период, включително монети, пръстени, гърнета и писменост на езика харости от периода на индо-гръцкия цар Менандър.

Откритието на артефакти в град Базира доказва, че Суат е бил свещено място за шест до седем религии.

"Това е важно откритие в много отношения, особено във връзка с религиозната хармония, толерантност и мултикултурализъм на територията на Гандхара", казва Абдул Самад Хан, главен археолог на региона.

Царството Гандхара възниква на територията на Северозападен Пакистан и съвременен Източен Афганистан преди около 2 хиляди години и изчезва след хиляда години.

През цялата си история град Суат непрекъснато е преминавал от ръка на ръка между индуистките, будистките и индо-гръцките владетели, дошли в региона заедно с Александър Велики.

Абдул Самад Хан смята, че отварянето на индуистки и будистки храмове е доказателство, че или последователите на тези религии са живели заедно в този регион, или са изграждали многослойни структури една след друга.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес