Откриха дома на римския учен Плиний Стари

16483
Откриха дома на римския учен Плиний Стари
Снимка: Comune Di Bacoli

Руини на голяма вила, открити на брега на Неаполския залив (Италия), може да са останки от дома на Плиний Стари – известен древноримски писател и учен, съобщава CNN.

Гай Плиний Секунд, известен като Плиний Стари, е известен със своята работа „Естествена история“ – най-голямото енциклопедично произведение на Античността, оцеляло до наши дни. По време на изригването на вулкана Везувий Плиний Стари командва флота в Неаполитанския залив, а след началото на бедствието се намира в Стабии, град недалеч от Помпей.

Плиний Секунд. Джефри - Чезаре Канту, Голяма илюстрация на Ломбардия Венеция, или история на градовете, селата и т.н., Милано 1859 г., том III / Public Domain

Смята се, че той е изпратил кораби да евакуират жителите, докато самият той се е приближил, за да разгледа по-отблизо изригването. Докато корабите чакат необходимия вятър, за да се отдалечат от Стабии, Плиний Стари се задушава (според друга версия е убит по негова молба от роб) от вулканичните изпарения.

Археолозите открили на брега на залива останките от десет стаи с мозаечни подове и няколко тераси. Имението датира от I век след Христа. Останките са открити по време на изграждането на зона за отдих и детска площадка в град Баколи, но някога мястото е било в границите на римското пристанище Мизен, където е бил базиран флотът.

Археолозите били изненадани от сложната структура на стените, които са изградени от варовикови блокове, наречени "туфа". Снимка: Comune Di Bacoli

Изненадваща е структурата на дебелите стени, изградени от ромбовидни варовикови блокове, наречени туфа, така, че да образуват орнамент. Вилата се спуска до малък, порутен каменен кей, който сега е на около четири метра под морското равнище – където можели да пристигат високопоставени гости. Също така под вода е отишла и част от къщата – поради това, че брегът в района е потънал поради честите вулканични изригвания.

„Напълно е вероятно величествената вила да е осигурявала 360-градусова гледка към Неаполитанския залив, което е било добро за стратегически военни цели. Смятаме, че [разкопките] на по-дълбоки слоеве може да разкрият повече стаи и дори стенописи – това също може да са ценни находки“, казва Симона Формола, археолог в Службата за защита на културното наследство в Неапол.

Освен това вилата е била не само отлична наблюдателна площадка за командира на флота. Вероятно тя е била използвана за отдих: в района около Мизен има много термални извори и богаташите са строили тук вили.

Разкопките на откритата вила ще продължат още няколко месеца, а мястото ще се превърне в музей на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно