Откриха още един защитен слой на мозъка

3637
Откриха още един защитен слой на мозъка
Снимка: iStock

Отдавна е известно, че три мембрани обграждат главния и гръбначния мозък. Наскоро обаче неврофизиолози откриха още една. Тази мембрана участва във филтрирането на гръбначномозъчната течност и служи като „депо“ за натрупване на имунни клетки, а увреждането ѝ може да доведе до развитие на заболявания на централната нервна система.

Централната нервна система е заобиколена от три мембрани: твърда, паяжинна и мека. Тези мембрани осигуряват защита, контролират движението на веществата между гръбначномозъчната течност и останалата част от тялото и участват в почистването на централната нервна система от отпадъчните продукти на клетките. Трите мембрани са добре известни от анатомията, но неочаквано било откриването на четвърта, за чието съществуване никой преди не е подозирал. Тя е описана в статия, публикувана в списание Science.

Откритието е направено от учени от Великобритания и Дания, които нарекли новата мембрана SLYM, съкращение от Subaracnoidal LYmphatic-like Membrane. SLYM лежи под паяжинната мембрана, отделяйки я от разположената по-дълбоко мека обвивка. Основните изследвания са проведени върху мишки, но учените са потвърдили наличието на тази мембрана и при хората.

SLYM е мезотелиална мембрана, подобна на обвивка, която покрива много вътрешни органи, като ги предпазва и служи като резервоар на имунни клетки. Тя се оказала изключително тънка – с дебелина не повече от няколко клетки – и много плътна. Това позволява дори малки молекули да бъдат филтрирани, отделяйки „чистата“ гръбначномозъчна течност, която непосредствено къпе мозъка, от външната, „мръсна“ течност. По този начин мембраната действа като част от глимфатичната система, отговорна за почистването на централната нервна система от излишните отпадъчни продукти.

Учените също демонстрирали участието на SLYM в защитата на мозъка от инфекции. ЦНС има своя собствена популация от имунни клетки и плътната мембрана не им позволява да се смесват с популации, които работят в други части на тялото. Част от лимфоцитите са разположени директно в тази обвивка, като непрекъснато наблюдават състава на гръбначномозъчната течност. В същото време, с напредване на възрастта, както и с увеличаване на възпалителните процеси, броят на тези клетки в SLYM се увеличава.

Всичко това показва важната роля, която четвъртата обвивка на мозъка играе в развитието на някои заболявания на централната нервна система. Увреждането ѝ води до нарушаване на глимфатичната система и натрупване на токсични вещества в мозъка. Също така това позволява на лимфоцитите от останалата част от организма да проникват неконтролируемо в гръбначномозъчната течност, причинявайки увреждане на локалните клетки. Подобни процеси могат да съпътстват различни инфекции, множествена склероза, болест на Алцхаймер и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ: САЩ одобриха ново лекарство срещу Алцхаймер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com