Откриха "превключвател" за детеубийство в мозъка на животни

6792
Откриха "превключвател" за детеубийство в мозъка на животни
Снимка: ИА Черно море

Японски биолози откриха в мозъка на бозайници два особени участъка, чиято степен на активност определя колко самеца от един или друг вид четириноги са предразположени към умъртвяване на потомството на самката, отбита от друг самец.

Изследването на учените е публикувано в сп. EMBO Journal.

Животните наистина лекуват – вижте кои и как!

Международен екип медици са съставили списък на животните, които са способни да лекуват човека. В Топ 5 на лечителите от животинския с...

"Бяхме поразени от това, доколко степента на активност в една или друга част от предната кора на мозъка предсказва как ще се държи самецът. И още по-убедително беше това, че успяхме да определим начина на неговото отношение към малките в миналото с 95-97% точност, просто като наблюдавахме степента на активност на определени белтъци и гени в невроните", казва Куми Курода (Kumi Kuroda) от Института на мозъка RIKEN в Сайтама (Япония).

Както обяснява Курода, много бозайници изповядват необичайна за нас стратегия за минимизиране на шансовете за продължаване на рода, която зоолозите наричат "инфантицид".

При нея представителите на един пол, обикновено мъжките, убиват малките, родени от друг самец, за да "освободят" самката от необходимостта да се грижи за тях и да я накарат да започне нов цикъл на размножаване. Ярък пример за това са лъвовете и мишките.

Но биолозите отбелязват, че след като самецът се сдобие със свое потомство, той започва да се отнася към чуждите малки съвсем различно и дори може да ги "осинови". За да изяснят кои области от мозъка са отговорни за детеубийството, изследователите сканирали предния мозък на самците на мишки преди и след като те станали бащи.

Животните от китайски зоопарк предсказват земетресения

Китайците прибягват до помощта на кокошки, прасета и риби, за да прогнозират наближаващо земетресение. В екологичния парк на град Нанк...

В резултат учените изяснили, че за антисоциалното поведение са отговорни малки области в предния мозък с названията cMPOA и BSTrh. Следващите експерименти показали, че въздействието върху тях е способно да измени поведението на самците на мишките и да ги накара както да атакуват собственото си потомство, така и да се грижат за чужди малки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно