Откриха руини на богат римски град под строеж в Средна Англия

9709
Откриха руини на богат римски град под строеж в Средна Англия
Снимка: iStock

На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия център на Англия, на половин метър под повърхността са открити руините на богат римски търговски град, чиито жители се кичели с бижута, хранели се от фина керамика, използвали необичайна козметика и имали роби.

На площадка близо до градчето Чипинг Уордън за една година работа 80 археолози разкопали многолентов римски път с ширина 10 м, жилищни и промишлени сгради, повече от 300 монети и поне четири кладенеца, пише The Guardian.

Кост и дъска със скандинавски и латински руни са намерени в Осло

При разкопки в Средновековния парк в Осло, където наскоро е открита фигурка на соколар, са открити още два редки артефакта. Според порт...

Полето, където се извършват разкопките, се намира на границата на Нортхемптъншир и Оксфордшир - на това място се планира прокарването на високоскоростната железопътна мрежа High Speed 2 между Лондон и Бирмингам, затова от 2018 г. цялата тази територия според приетите правила се изследва от археолози.

Археолози откриха скелет на разпънат мъж от епохата на Древния Рим

Те вече са успели да открият над сто нови археологически обекта по този маршрут, но римският град може да се счита за една от най-значимите находки, направени до момента. Мястото близо до Чипинг Уордън е наречено Блекграундс заради плътната черна почва, която също така помогнала за запазването на римските артефакти.

„Този участък преди това е бил използван за паша и почвата ефективно е запазила това, което е останало отдолу“, обяснява Джеймс Уест от Mola Headland Infrastructure, който ръководи разкопките. Наличието на археологически антики в този район е известно още от XVIII век, но находките, направени при настоящите разкопки, надминали всички очаквания на специалистите - те буквално обърнали представите на историците за римската епоха.

Екзотични барелефи са открити на територията на древната империя Северна Уей

Рогати „викингски“ шлемове всъщност са от друга цивилизация

Два грандиозни бронзови шлема, украсени с извити рога, подобни на бик, може да са вдъхновили идеята, според която повече от 1500 години...

„Това безспорно е едно от най-впечатляващите места, които открихме по маршрута HS2 - казва Уест. - Откриването на толкова добре запазен участък от римски път и много други неща е изключително събитие и може да ни разкаже много за хората, които са живели тук. Това място действително може да промени нашата представа за римския ландшафт в региона и извън него."

Селото от желязната епоха с повече от 30 кръгли къщи е било разположено на това място по време на римското нашествие от 43 г. През периода на римското владичество, продължило до 410 г., селището се разширило и станало още по-проспериращо. По времето на най-големия му възход стотици хора са живели в този град, което е много според древните стандарти.

Търсят още съкровища в Сътън Ху – британската „долина на кралете“

„Романизирането“ на жителите е включвало адаптиране към римските обичаи, продукти и строителни методи. За нарасналото им богатство свидетелства броят открити римски монети и теглилки, което се счита за признак на широка търговска дейност. Една от тежестите е украсена с изображението на женско божество, което говори за високия статус на нейния собственик.

В чернозема са открити и бижута с фини орнаменти, стъклени съдове и изящна керамика, донесена от Галия. Доказателство за активното използване на римска козметика от жителите е получено след откриването на следи от минерала галенит, оловния блясък – оловен сулфид, който се смила и смесва с масло за нанасяне на грим. Открити са и окови, което предполага или използване на робски труд, или държане на затворници.

Норвежки археолози завършиха разкопки на викингски погребален кораб

Норвежки археолози са завършили разкопките на корабно погребение от епохата на викингите, открито през 2018 г. Общо в ръцете на учените...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно