Откритие: Имало е Homo sapiens в България и неандерталци в Италия по едно и също време

6387
Откритие: Имало е Homo sapiens в България и неандерталци в Италия по едно и също време
Снимка: Getty Images/Guliver

В Северна Италия археолози откриха зъб от дете неандерталец. Възрастта на находката е около 48 000 години. Засега това е най-новото доказателство за присъствието на неандерталци в региона. Резултатите от изследването са публикувани в „Journal of Human Evolution“.

Зъбът е намерен в Рипаро дел Бройон на хълмовете Беричи в района на Венето. Учените са установили, че това е млечен горен десен зъб, който е принадлежал на дете на възраст 11-12 години. Генетичният анализ показва, че собственикът на зъба по майчина линия е свързан с неандерталците, живеещи в днешна Белгия.

Пещерата Бачо Киро, от която е тръгнал първият човек в Европа, ще бъде отворена от 14 май

След 2 месеца извънредно положение пещерата Бачо Киро посреща посетители от утре. Учени доказаха, че оттам е тръгнал първият човек в Ев...

Според италиански учени от университетите в Болоня, които са изследвали находката, това е много важно откритие, защото хвърля светлина върху миграционния път на неандерталците през период, когато Европа е била обитавана активно от съвременните хора, измествайки неандерталците.

„Това е много важно, като се отчете, че когато това дете е загубило зъба, общности от Homo sapiens вече са съществували на хиляди километри в България“, каза Стефано Бенаци, координатор на изследването. Това прави Венето ключово място за разгадаване на постепенното изчезване на неандерталците в Европа."

Откритието е станало възможно благодарение на иновативни изследователски методи, използвани от учените.

Предварителните резултати от разкопките в Рипаро дел Бройон показват, че неандерталците са използвали мястото дълго време, тъй като учените са открили тук кремъчни ловни инструменти от местен камък и много останки от заловени животни.

Първите хора са тръгнали от пещерата "Бачо Киро"

Първите следи от Homo sapiens (разумни хора) са в Европа, в пещерата "Бачо Киро", която се намира до Дряновския манастир.  Открити...

„Производството на инструменти, главно от кремък, показва високата адаптивност на неандерталците и системното им използване на суровините, налични в района им на пребиваване“, отбелязва друг автор на изследването, професор Марко Пересанти от университета във Ферара.

Археологическата работа в Рипаро дел Бройон е част от проекта ERC SUCCESS за изследване на биокултурните промени, настъпили в Италия по време на прехода от неандерталец към Homo sapiens. Целта на проекта е да разбере кога съвременните хора са дошли в Южна Европа, каква е била причината за техния адаптивен успех и защо неандерталците в крайна сметка са изчезнали. Учени от Германия и Великобритания участват в този проект заедно с италиански археолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com