Писмо от "Титаник": Учените разкриха тайната на послание в бутилка

17925
Писмо от "Титаник": Учените разкриха тайната на послание в бутилка
Снимка: Willy Stöwer / Public Domain

Според експерт писмо в бутилка, което може да е било хвърлено от „Титаник“, може да не е това, за което се смята. Посланието в бутилка е открито още през 2017 г. край бреговете на Канада. Съдържанието на това писмо, след изследване, беше оповестено публично едва през 2021 г. от учени от Университета в Квебек. Според изследователите това съобщение е автентично писмо, хвърлено в морето от пасажер на „Титаник“ ден преди сблъсъка с айсберга. Но ново изследване показва, че бележката далеч не е това, което се казва за нея, пише изданието Express.

Както е известно, „Титаник“ се отправя на първото си и последно плаване от Саутхемптън за Ню Йорк на 10 април 1912 г. В нощта на 14 срещу 15 април, 2 дни преди планираното пристигане в САЩ, корабът се сблъсква с айсберг и потъва. В резултат на трагедията загиват приблизително 1500 души.

Писмото, публикувано през 2021 г. от учените, е с дата 13 април 1912 г. Написано е от 12-годишно момиче от Франция на име Матилд Лефевр, която е била пасажер в трета класа на „Титаник“.

В писмото, написано на френски, се казва: „Хвърлям тази бутилка в морето насред Атлантика. Трябва да пристигнем в Ню Йорк след няколко дни. Ако някой намери това писмо, моля да го предаде на семейство Лефевр, което живее в град Лиевен.”

Потънал кораб от Първата световна война е открит край Шотландия

Също така в писмото в бутилката пише, че момичето плава на „Титаник“ с майка си Мари и три от седемте ѝ деца за Ню Йорк, за да се събере отново с останалата част от семейството си.

Анализът на писмото, извършен от учените, установил, че то е автентично. Също така, радиовъглеродният анализ на тапата, с която е била затворена бутилката, също показал, че тя се отнася към периода от началото на ХХ век. Но въпреки това учените имали известни съмнения относно автентичността на бележката и се обърнали към други експерти. В резултат на новото изследване на това писмо психологът и експерт графолог Коралин Хаузенблас смята, че това съобщение най-вероятно е добре обмислена измама.

Според експерта основният проблем с тази бележка е, че буквите основно не са изписани с курсив, когато буквите при писане се свързват гладко, за да се съхрани по-висока скорост при писането им. „През 1912 г. в училищата на Франция, а и изобщо в обществото от онова време, е било обичайно да се пише само с курсив. По време на внимателен анализ на тази бележка установих, че само 4 букви са написани с курсив“, казва Хаузенблас.

Според експерта останалата част от съобщението е изписана в смесица от курсив и друг начин на изписване на буквите, който се явява личен почерк, присъщ на всеки човек. Според Хаузенблас днес много често може да се види такова смесване, но не и през 1912 година.

Според експерта авторът на тази бележка е искал да ни обърка и е направил буквите наклонени, което може да придаде на писмото вид на древно послание. Но авторът е забравил да проучи какви са били нормите на писане в началото на ХХ век. Затова писмото твърде неубедително, за да се счита за истинско. Но то има всички аспекти на почерка на съвременните хора.

Най-известните потънали руски кораби. "Москва" повтаря съдбата на два други флагмана

Освен това според Хаузенблас авторът на тази бележка най-вероятно има форма на дисграфия - разстройство, което причинява нарушени умения за писане. Тази форма на дисграфия може да възникне, когато човек лъже. „Смятам, че авторът на бележката наистина е искал да се представя за Матилд Лефевр. Той иска да бъде това момиче, но е знаел, че в действителност не е. И това се проявява в почерка му. Затова това писмо изглежда странно“, казва графологът.

Но историкът Максим Гойер от университета в Квебек смята, че не трябва да се отхвърля вероятността бележката да е истинска.

Според него това послание може да е написано от възрастен от името на това момиче. Освен това стилът на писане на бележката е по-скоро на възрастен.

„Нищо не пречи възрастен на кораба да е писал от името на Матилд. Това е хипотеза, която не трябва да се изключва", казва Гойер.

Учените планират да продължат изучаването на посланието от „Титаник“. Изследователите искат да определят типа химикал, използван за написването. Това трябва да проясни кога всъщност е било написано това писмо.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Потъналият преди 110 години Титаник ще изчезне напълно до 2050 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com