Плодът в бременна египетска мумия се запазил, тъй като се "мариновал"

45406
Плодът в бременна египетска мумия се запазил, тъй като се "мариновал"
Снимка: iStock

Плодът в 2000-годишна бременна мумия, открита миналата година и станала известна като Мистериозната дама, се е запазил поради окисляването на тялото на жената при разлагането, сочи ново изследване на полски учени като част от Варшавския проект за мумии. Статия за това е публикувана в Journal of Archaeological Science.

През април 2021 г. полски археолози за първи път представиха за откриването на мумифициран плод в корема на неговата мумифицирана древноегипетска майка. Коя е била тази жена и как е починала, все още е загадка, но сега е било възможно да се разбере как се е запазил плодът. Според изследователите този процес е бил подобен на мариноване.

„Плодът е останал в недокоснатата матка и е започнал - да го наречем така – да се „маринова“. Това не е най-естетическото сравнение, но предава основната идея - пишат в своя блог биоархеологът Марзена Озарек-Шилке от Варшавския университет и археологът Войчех Ейсмонд от Полската академия на науките. 

Киселинността на кръвта в труповете, включително съдържанието на матката, се повишава с времето, тъй като се повишават концентрациите на амоняк и мравчена киселина. Поставянето и пълненето на тялото с натрон [естествена смес от соли, събрани от дъното на пресъхнало езеро, която древните египтяни използвали за изсушаване и дезинфекция на тела] значително ограничава достъпа на въздух и кислород. Крайният резултат от този процес е почти херметически затворена матка, съдържаща плода.“

Реконструираха лицето на известна египетска мумия (ВИДЕО)

Рентгенологът Сахар Салим от университета в Кайро по-рано се усъмнил в това, че полските археолози действително са открили плод. Тя отбелязала, че на снимките на мумията не се виждат кости, така че идентифицирането на плода изглежда съмнително. Но Озарек-Шилке и екипът ѝ уверяват, че в това няма нищо неочаквано. Костите на плода са много слабо минерализирани, което означава, че са трудни за откриване след консервационните процеси.

Кости на плод рядко се откриват дори при конвенционалните археологически разкопки. Освен това окислителните процеси, които трябва да са протекли в трупа на Мистериозната дама, докато тялото ѝ се е разлагало, допълнително са деминерализирали и без това деликатните кости на плода. Това е подобно на естествения процес на мумификация, който се случва в торфените блата, където силно киселинната среда "маринова" меките тъкани, но деминерализира костите.

Предишният анализ показал, че Мистериозната дама е била на възраст между 20 и 30 години, когато е починала, а бременността ѝ е продължила 26 до 30 седмици и смъртта не е настъпила по време на раждане.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com