Учени откриха първата в света мумия на бременна египтянка

5794
Учени откриха първата в света мумия на бременна египтянка
Снимка: iStock/Guliver

Полски изследователи обявиха, че са открили, че жена, балсамирана преди 2000 г., е била бременна в седмия месец по време на смъртта си, което е първата бременна мумифицирана египетска жена в света, предава БГНЕС.

Марзена Озарек-Шилке, антрополог във Варшавския проект за мумии, изследва сканирането на мумия в Националния музей в полската столица, когато забелязва нещо особено.

"Когато погледнах по-малкия таз на нашата мумия, се заинтересувах какво има вътре ... Мислех, че видях мъничко стъпало", каза Озарек-Шилке. Тя помолила съпруга си, археолог, който също е работил по проекта, да погледне.

"Съпругът ми погледна снимката и като баща на три деца каза:" Е, това е крак ". В този момент ... цялата картина започна да се оформя", каза Озарек-Шилке пред Ройтерс.

Мумията пристига в Полша през XIX век, когато зараждащият се университет във Варшава създава колекция от антики. В продължение на десетилетия се смята, че мумията принадлежи на древен египетски свещеник на име Хор-Дехути.

В откритие, разкрито в Journal of Archaeological Science, обаче учени от Варшавския проект за мумия казаха, че мумията всъщност е жена на двадесет години, която е била бременна.

Причината за смъртта не е ясна, но Озарек-Шилке заяви, че бременността може да е имала нещо общо с нея.

"Възможно е самата бременност да е допринесла за смъртта на тази жена. Сега имаме съвременна медицина, жени, които са бременни между 20 и 30 седмици и нещо се случва с бременността, имат шанс да бъдат спасени. Преди е било невъзможно ", каза тя.

"Това е първият известен случай на бременно балсамирано тяло ... Това отваря нови възможности за изследване на бременността в древни времена и практики, свързани с майчинството", се казва в статията.

Откритието хвърля известна светлина върху малко известната роля на децата в древен Египет и религиозните вярвания от онова време, но също така повдига много въпроси, според Войчех Ейсмонд, съдиректор на Проекта за мумия във Варшава.

"Какъв е бил статутът на това дете в египетската религия? Имало ли е душа, можело ли е да отиде в отвъдното, можело ли е да се прероди в отвъдното ... ако още не било родено?"

"Не знаем защо плодът не е изваден от корема на починалия по време на мумифицирането", каза Ейсмонд пред агенция Франс прес и добави: "Ето защо тази мумия е наистина уникална. Не сме успели да открием подобни случаи. Това означава, че "нашата" мумия е единствената призната в света с плод. "

Ейсмонд каза, че учените ще проучат мумията допълнително, за да установят причината за смъртта и да установят защо плодът не е отстранен от тялото.

"Трябва да сме отворени за всички възможности", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...