Правим грешки поради "шум" в мозъка

10777
Правим грешки поради "шум" в мозъка
Снимка: Getty Images/Guliver

Неврофизиолози обясниха защо дори продължителни тренировки не са способни да гарантират точни движения и попадение в целта.

Причината е, че невроните в главния мозък дори при пълно повторение на ситуацията реагират различно, създавайки своеобразен информационен шум.

Усешаме ли по-слаба съпричастност към грешките си?

Група британски учени решили да анализират, оказва ли емоционалната окраска влияние на резултата от действията ни, върху начина, по кой...

Освен това случайната реакция на един-единствен неврон определя поведението на останалите, гарантирайки непредсказуемост на движенията на човека. Учените са публикували изследването в сп. Neuron, съобщава Lenta.ru.

Стивън Лисбергер (Stephen Lisberger) от университета Дюк е открил, че отделни неврони се "изстрелват" по нерегулярен начин. Учените са анализирали електрическата активност на невроните в мозъка на маймуни, следящи движенията на точка по екрана на компютъра. За възприятието на обектите отговаря зрителната кора.

Всеки неврон реагира на движението на точка с определено забавяне (или изпреварване). Учените са установили, че тази реакция се повтаря и от други неврони – тоест скоростта на реакция на движенията не е случаен процес, както мислели по-рано учените.

Лисбергер сравнява това явление с поведението на феновете на стадиона – ако всеки крещи нещо свое, е сложно да се различат думите, но ако те скандират лозунги в унисон, е много по-лесно да се разберат.

Какво означават случайните ни грешки?

Объркваме само една буква и СМС-ът вече придобива двусмисленост.  Кликаме бързо с мишката и писмото отива до друг получател&hellip...

С други думи, случайната реакция на първия неврон определя реакцията на всички зони. Именно затова нито един подпис не е точно копие на друг, а при удар по топката човек невинаги уцелва, отбелязва Лисбергер.

В бъдеще учените се готвят да изяснят как се променя активността на отделни неврони в моторните зони на кората на главния мозък.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно