Пресъхването на голямо езеро е принудило праисторическите хора да напуснат Африка

176898
Пресъхването на голямо езеро е принудило праисторическите хора да напуснат Африка

Изчезването на гигантско езеро на р. Бели Нил вероятно е допринесло за едната от двете ключови миграции на праисторическите хора от Африка преди 100 000 години, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА.

Геолозите знаеха, че южно от Хартум е имало езеро в древността. Следите от него обаче бяха твърди стари за въглеродно датиране и затова не беше известно кога е пресъхнало.

Предците ни оцелявали на тропически растения

Изследване, проведено от Оксфордския университет, сочи, че преди 3 - 3,5 млн. години, хранителният режим на ранните ни предци се основа...

Мартин Уилямс от университета на Аделейд и Тим Бароус от университета на Ексетър опитаха други техники на датиране и успяха да установят, че някои депозити са се образували преди 109 000 години.

Те установиха също, че на места езерото е било широко 80 км, но дълбочината му е била не повече от 12 м. Най-голямо то е било през последния междуледников период. То не е останало такова дълго, защото крайбрежните депозити са се образували за хиляди години, но не и за десетки хиляди.

Последният междуледников период е бил критичен за ранните хора, които се появяват за пръв път във фосилната история преди 200 000 години в Етиопия.

Кости от израелските пещери Кафзех и Схул показват, че Хомо сапиенс са достигнали Източното Средиземноморие преди около 110 000 до 100 000 години. ДНК данни обаче показват, че евразийските популации са напуснали Африка много по-късно - преди 72 000 до 70 000 години.

Реконструираха лицето на мъж от Стоунхендж

Стоунхендж е загадъчно място, което привлича хиляди туристи от цял свят и пленява любопитните със своето мистериозно минало. Съществува...

Тази втора миграция вероятно е станала през Червено море, когато заради ледниковата епоха равнището му е намаляло със 100 м.

Подобно огромно езеро вероятно е било много удобно за живот и край него сигурно е имало голяма популация, която се е изхранвала с лов и риболов. С промените в климата езерото обаче се свило много. Неговото изчезване е било пагубно за хората и ги е принудило да се преселят, каза археологът Офар Бар-Йозеф от Харвардския университет. Те вероятно са тръгнали по долината на Нил на север към Средиземно море, като са завили на изток. Така изчезването на езерото може да обясни първата миграция от Африка.

Ако езерото се е запазило в по-малък вид допреди 70 000 години, от него може да е започнала и втората миграция, но тогава хората са тръгнали през Етиопия към Червено море и Бабелмандебския проток в южния му край, който тогава е бил проходим. Това обаче е малко вероятно, защото езерото надали е издържало толкова дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com