Проф. Маргарита Апостолова: Далече сме от създаването на ваксина против коронавируса

3898
Проф. Маргарита Апостолова: Далече сме от създаването на ваксина против коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

"За момента няма категорично лекарство, което може да ни помогне. Далече сме от създаването на ваксина, ако тя въобще може да бъде разработена поради причините, че до момента вирусна ваксина, която да действа напълно, няма. Надяваме се нашият клетъчен имунитет да помогне страшно много. И това е една от хипотезите, поради която се смята, че децата много по-лесно преживяват заразата с този вирус поради причината, че клетъчният имунитет е нетрениран, при срещата с вируса той се тренира, реагира правилно, и инфекцията протича по-лесно. Докато при по-възрастните хора това не е така." Това каза проф. д-р Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН за агенция "Фокус".

В отговор на въпрос дали силата на коронавируса отслабва проф. Апостолова допълни:

Коронавирусът живеел до 25 дена в речна вода

До 25 дена преживява коронавирусът, попаднал в речна вода. Изводът е на полски и британски учени, съобщи РИА Новости, позовавайки се тя...

"Аз лично не поддържам тази хипотеза за намаляване на вирулентността и на вируса и възможността да се заразяваме. Напротив, световните данни отчитаме данните, включително и резултатите от изследваните и новооткритите данни в България показва различни резултати. Тоест, по никакъв начин по никакъв начин за момента ние не можем да говорим за отслабване на вирулентността на вируса или неговата възможност да заразява хората. Напротив, съвсем наскоро излязоха публикации от американски колеги, които показаха, че една от новооткритите мутации – промени в генома на вируса преди един месец, водят неговото подпомагане по-бързо да навлиза в клетките. Това се случва на американския континент в Северна Америка, и поради тази причина броят на новозаразените в Америка, включително и Бразилия, силно нараства. За момента в България все още не се провеждат такива изследвания, за да се види каква е геномната структура на вируса, но броят на новооткритите при нас също нараства." 

По думите ѝ "може би и истината е малко по-различна поради причината, че общият брой на пробите, които се провеждат и които се съобщават като статистика в България, включва и проби на пациенти, които са изследвани за втори път или на хора, които са положителни носители за втори, трети път, както обясни щабът в самото начало, и това реално не отразява броя на реалните изследвания. Какво имам предвид – примерно днес ние видяхме, че новооткритите случаи на носителство на вируса са 79. Това към близо 3 000 изследвани проби, които се съобщават, около 3 %. Но ако от тези 3 000 проби новоизследваните са 1 000 или 2 000, процентът е 2 пъти по-висок. Тоест, вирусът продължава да заразява доста силно, включително и в България."

Относно премахването на основните предпазни мерки проф. Апостолова отговори:

"Допускам, че да поради причината – хората си помислиха, че де факто почти сме се справили със ситуацията на заразяване от този вирус, контактите се увеличиха, особено близките контакти се увеличиха. Маските не могат 100% да ни предпазят, но имат много голяма функция в това ние да се заразяваме по-малко. Ако случайно един човек е носител, тоест, има положителна проба или наличие на вируса, той отделя вирусни частици дори и при разговор. И ако той си говори на по-малко от метър с човека отсреща, без да има някакви симптоми на заболяването, той също може да зарази. При наличие на маска и от двете страни двамата човека, това едва ли би се случило толкова бързо поради причината, че все пак трябва да се постигне и някаква концентрация във въздуха от този вирус, за да може да бъде заразен човекът отсреща. Неслучайно от днес имаме въвеждане на маски на всички закрити пространства в обществените места."

Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса, смята доцент Чорбанов

„Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се п...

Тя потвърди информацията за значението на кръвната група и прекарването на болестта:

"Да, имат основание за това, защото едно друго световно проучване показа асоциация на наличие на кръвна група А с по-тежко развиване на респираторен синдром при болните от COVID-19. Това директно не означава за мен, че човекът е кръвна група А, той ще се разболее по-лесно и ще има по-трудно изкарване на съответната болест поради причината, че проучването е асоциативно, тоест, има връзка. Но това дали е пряка или косвена за момента никой не знае. В същото изследване се казва, че и хората, които с кръвна група 0 по мои спомени, не прекарва толкова трудно съответното заболяване. Там имаше и още нещо много интересно – откриха един ген на хромозома 9, който участва в предаване на сигналните пътища на ензим, който пък е свързан с навлизането на вируса в клетките и потенциала той да прояви своето силно болестотворно действие. Така че имаме едно наум."

Според нея "морето и слънцето си взаимодействат добре с вируса. Какво имам предвид – ако ние се намираме на плажа и сме на достатъчно голямо разстояние от съответно другите плажуващи, вероятно на открито дори, не само на морето, да се постигне тази висока концентрация, която е необходима да зарази един човек, е много малка. За момента няма категорични данни дали дълго може да преживява вирусът, по-скоро не, в морската вода. Морето е толкова голямо, хората не бива да се притесняват. Друг е вариантът, ако случайно погълнат някакво количество вода и т.н., но това е много малко вероятно. По-вероятно е да се получи някаква зараза в пребиваването в хотелите. Ако те не се дезинфекцират добре, ако случайно в предишната хотелска стая, в която ние спим, има задържано някакво количество вирус, което се е запазило в работещия на студено климат. Но мисля, че съвсем спокойно хората могат да отидат на море, спазвайки противоепидемичните мерки, и задължително дистанцията."

"Ясно е това, че ние се заразяваме предимно по въздушно-капков път при достигане, отново подчертавам, на определена концентрация можем да се заразим и при докосване на различни видове повърхности, където съществува активен вирус. Какво имам предвид – повечето от изследванията, които се провеждат върху повърхностите примерно, те търсят наличие на вирус на РНК. Ако те се позиционира при съответните експерименти за доказване, това все още не значи, че вирусът има възможност да заразява, защото вирусът трябва да бъде „жив“ поради причината, че ние след това трябва да се докоснем, той трябва да е запазил своята възможност да навлезе в клетките, а на доста от тези повърхности той едва ли би могъл да преживее повече от 78 часа при нормални условия. Знаем и други такива неща във връзка с това, че той категорично предизвика много големи усложнения на кръвоносната система. Ние директно не можем да се предпазим от тях, но това е един плюс за всички лекари, които знаят как да ни лекуват и какви евентуално лекарства да прилагат в такива ситуации. Усложненията на организма на ниво са много големи при заразяването, по време на протичане на болестта и след нейното приключване за съжаление.", каза още експертът.

За дексаметазона и за ваксината срещу коронавируса - уверения, че България е в добро положение

Дексаметазонът е кортикостероид, който е познат отдавна и се използва и в България. Но той е специфично лекарство и използването му при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно