Рядка дървена статуя от римската епоха е открита във Великобритания (ВИДЕО)

4133
Рядка дървена статуя от римската епоха е открита във Великобритания (ВИДЕО)
Снимка: HS2

В блатиста канавка в Бъкингамшир екип от експерти, работещи за археологическия изпълнител HS2, са открили изключително рядка дървена статуя от ранната римска епоха, съобщава Ancient Origins.

Артефактът е частично разрушен, но все още представлява разпознаваема дялана дървена статуя на мъжка фигура, облечена в туника. Статуята, висока 67 сантиметра и широка 18 сантиметра, е идентифицирана като римска, за което свидетелстват характерната римска шапка, прическата, както и други показателни детайли.

Въз основа на стила на облеклото, както и техниката на дърворезба, археолозите условно датират дървената статуя от I век от н.е. Именно тогава започва римското завладяване на Британия. До статуята в канавката са открити и парчета керамика, а характеристиките им също предполагат, че са направени около средата на първи век.

Откриха руини на богат римски град под строеж в Средна Англия

На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия център на Англия, на половин метър под повърхността са открити руини...

Археолозите отбелязват, че не са очаквали да намерят толкова рядък и ценен артефакт, лежащ на открито. Когато за първи път го забелязали в канавката, те помислили, че е счупено парче дърво. Едва при по-внимателно разглеждане разбрали, че това е дървена статуя и вероятно е доста стара.

„Удивителното откритие на тази дървена фигура беше напълно неочаквано и екипът извърши огромна работа по нейното възстановяване“, казва Иън Уилямсън, съавтор на изследването.

Отчасти изненадата се дължи на това, че толкова древен артефакт е така добре запазен. Много от детайлите на дървената статуя са останали непокътнати, хвърляйки предизвикателство на природните сили, които трябвало да я разрушат за толкова дълъг период от време.

Тайната на опазването на древния артефакт се крие в почвата на Бъкингамшир, доста богата на глина. Тъй като земята, наситена с глина, е в значителна степен непроницаема за кислорода, гниенето на дървесината, която е попаднала в такава почва, се забавя драстично и поради тази причина статуята е запазила повечето от оригиналните си черти.

Крепост на Калигула е открита край Амстердам

Голяма крепост е открита на нидерландския бряг, която според археолозите е изиграла ключова роля в успешното римско нашествие в Британи...

През римско време дървените фигури от този тип често са били изработвани като погребален инвентар или дарове за боговете. Може би точно за това е била предназначена тази статуя, но тъй като артефактът е намерен изолирано, а не в римско гробище, археолозите от HS2 все още не са сигурни в своите изводи.

Оценката за възрастта на статуята скоро ще бъде потвърдена или опровергана - малко парче от фигурката е намерено отчупено в канавката и е изпратено за радиовъглеродно датиране. Ще бъде направен и изотопен анализ, който може да установи откъде идва дървото, от което е направена статуята.

„Това действително е забележителна находка, която ни изправя лице в лице с нашето минало. Качеството на резбата е изискано, а фигурата е още по-завладяваща, защото органични предмети от този период рядко се запазват“, казва Джим Уилямс от Historic England, който бил помолен да коментира откритието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com