С какво е опасно честото миене на ръцете

14983
С какво е опасно честото миене на ръцете

"Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи нарушава предпазната бариерата на кожата." Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна дерматологът д-р Лили Дикманова. Според нея една от грешките, които правят някои хора, е да предположат, че периодичното измиване на ръцете е благоприятно. По думите ѝ това може да направи кожата податлива на възпаления и различни видове алергии. Тя обясни, че кожата е податлива на проблеми през зимния сезон поради липсата на достатъчно слънчева светлина и ниските температури.

"По-интензивното миене със силни сапуни и измивни гелове, които са широко разпространени в магазините, нарушава бариерата на кожата. С много честото измиване се измива този бариерен липиден слой, който е върху нея, и в резултат на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата вече няма тази бариерна функция – защита към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по-суха", обясни д-р Лили Дикманова. Тя препоръча използването на по-щадящи сапуни и гелове за измиване, които не са с прекалено силна химична формула. Според специалиста в риск са хората в професионалните направления, като миячи, камериери, сервитьори и други. По думите ѝ не липсва риск и за хората, които работят в офис.

Експерт: Чистите ръце пазят от летни вируси

Препоръката за предпазване от т. нар. летни вируси и инфекции са чистите ръце, за това напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от...

"Други, които използват много често мокри кърпички да почистват масите, на които работят, или компютрите, както и тези, които страшно много си мият ръцете, за да не се заразят от нещо, също правят дерматити", поясни д-р Лили Дикманова. Дерматологът посъветва при появата на проблем да се посети лекарски кабинет. По думите ѝ в такива случаи високата чувствителност на кожата, вследствие на премахването на липидния слой, може да се лекува с емулиантни кремове и използването на медицински сапуни след консултация със специалист.

Според нея възпаленията вследствие на професионални вредности са най-честата причина за проблеми с кожата. По думите ѝ някои професии изискват честото миене на ръцете и използването на силни химични препарати, които водят до алергични реакции и възпаления. „Хора, които се занимават с почистване на офиси, работят в кухни или работата им е свързана с миене на ръце, са изложени на риск от дерматологични проблеми. Всички професии като готвачи, сервитьори, миячи в перално помещение, както и строителните работници и монтьорите също са в по-голям риск от развиването на даден кожен проблем.

"Шофьорите, които са в контакт с масла, и строителните работници, които работят с цимент, лепила, гипсокартони или катран и асфалт, по същия начин много често правят дерматити", каза още д-р Лили Дикманова. Тя добави, че подобен род кожни раздразнения развиват и заварчиците, които не спазват наредбите са безопасност при работа.

"При заварчиците работата без маска може да доведе до сериозен дерматит по лицето", каза специалистът.

6 неща, които задължително трябва да правите след секс

Има някои неща, които са задължителни след секс и всички трябва да сме наясно с тях. Това са 6-те неща, които никога не трябва да пропу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно