Тръмп не обяви извънредно положение пред Конгреса за оградата с Мексико

4484
Тръмп не обяви извънредно положение пред Конгреса за оградата с Мексико
Снимка: Getty Images/Guliver

Съвсем очаквано в своята традиционна реч „За състоянието на Съюза” пред Конгреса, американският президент Доналд Тръмп наблегна на важността (според него) да бъде построена стена по границата с Мексико, но се въздържа да изпълни заплахата си, че ще обяви извънредно положение, за да осигури финансирането на проекта.

Припомняме, че Тръмп иска 5,7 млрд. долара за стената, които да бъдат разписани в държавния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година, но демократите твърдо отказват да удовлетворят това искане и го блокират чрез мнозинството си в Камарата на представителите, което спира и приемането на бюджета за федералното правителство и оставя ключови негови дейности без финансиране. Именно това накара Тръмп да заговори за извънредно положение – за да заобиколи Конгреса. А речта му беше отложена със седмица, след като лидерът на демократите в Камарата на представителите и неин говорител Нанси Пелоси я спря, тъй като нямало финансиране за осигуряване на охраната на Тръмп – заради неприетия бюджет 2019 на САЩ.

Ирак иска прекратяване на военно споразумение със САЩ, Тръмп не планира изтегляне

Депутати в Ирак работят по законодателство, което ще прекрати споразумението със САЩ в областта на сигурността, съобщават световните ос...

За да подкрепи тезата си за стена, Тръмп даде пример с Ел Пасо – там има ограда и тежите престъпления намалели с 62%. Само че това става в периода от 1993 до 2007 година т.е. една година преди да бъде построена оградата при Ел Пасо, напомня USA Today. Ще бъде построена, закани се обаче Тръмп за своя проект.

Акценти

Американският президент не пропусна и темата с разследването за руската намеса на специалния прокурор Робърт Мълър. "Икономическо чудо се случва в САЩ – и единственото нещо, което може да го спре, са глупавите войни, политики или смехотворни партизански разследвания", бяха точните думи на Тръмп. Припомняме, че Мълър вече обяви, че разследването, продължило над 2 години, скоро ще бъде завършено.

Същевременно Тръмп повтори твърдението си, че САЩ са победили "Ислямска държава". "Днес освободихме на практика цялата тази територия от хватката на тези кръвожадни чудовища", каза държавният глава на САЩ. И добави, че обмисля да изтегли американски военни и от Афганистан. Засега дори много републиканци поставят под въпрос правилността на решението САЩ да се изтегли в такъв голям мащаб от Сирия, в какъвто поиска американският президент.

Тръмп: Има голяма вероятност да обявя извънредно положение заради стената

Президентът Тръмп заяви, че има "голяма вероятност", да обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да постро...

Тръмп съобщи и, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 27 или 28 февруари във Виетнам. „Много работа остава да се свърши, но отношенията ми с Ким Чен Ун са добри”, подчерта той.

Държавният глава на САЩ за пореден път говори и за инфраструктурната си реформа – точно както и в речта си от миналата година. Той каза, че е нетърпелив да работи с Конгреса и да прокара закон за ремонт на пътища, мостове и летища навсякъде в САЩ. Засега тази идея на Тръмп не среща одобрение, защото няма яснота кой ще плати сметката – федералното правителство или щатските власти. А сметката, според стопанина на Белия дом, е 1,5 трилиона долара.

Учудващо или не, но американският президент наблегна на разпространението на СПИН и поиска републиканците и демократите да си подадат ръка и до 10 години да бъде елиминирана заплахата от разпространение на СПИН в САЩ. Той погъделичка и самочувствието на жените в Конгреса, като не пропусна да каже, че техният брой никога не е бил толкова голям, което предизвика бурни аплодисменти от страна на жените-конгресмени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка