САЩ спират да използват шимпанзета за медицински изследвания

17570
САЩ спират да използват шимпанзета за медицински изследвания

Националните институти по здравеопазване (НИЗ) в САЩ, най-изтъкнатата агенция за медицински изследвания в страната, съобщи, че повече няма да финансира изследвания, в които са използвани шимпанзета. Институцията се подготвя да ревизира политиката си по използването на приматите, предаде АФП.

НИЗ съобщава още, че планира да преразгледа всички провеждащи се в момента изследвания с използване на шимпанзета, макар тези проекти вече да са рядкост. От финансираните от Националните институти по здравеопазване 94 000 проекта през 2011 г., при само 53 са били използвани примати.

Най-абсурдните научни открития на 2012

Не само в България, а и навсякъде по света, учените непрекъснато се оплакват от хроничен недостиг на средства. И наред с това, продълж...

„Използвани много внимателно и в ограничен брой медицински изследвания, шимпанзетата са имали в миналото важна роля в напредъка на човешкото здравеопазване. Обаче новите методи и технологиите на биомедицинската общност осигуряват алтернативи на използването на шимпанзета в няколко сфери на изследванията”, се казва в изявление на НИЗ.

Съединените щати са единствената индустриална държава, все още използваща примати за медицински изследвания, особено при изследвания за хепатит С, СПИН и малария.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com