X
 
 

Ще има изпитания на ваксина срещу ХИВ върху хора

2435 0
Ще има изпитания на ваксина срещу ХИВ върху хора
Снимка: iStock/Guliver
Нова ваксина срещу вируса на ХИВ ще бъде тествана върху хора, с надежда да бъде открито лекарство срещу болестта, пише БГНЕС, позовавайки се на британския вестник Daily Star.

Откакто преди почти 40 години започна епидемията на вируса ХИВ, който предизвиква СПИН, едва четири ваксини са стигали до етап да бъдат тествани върху хора. Нито една от тях не се оказа ефективна.

Станимир Хасърджиев: В болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни

"Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти." Т...

Новата ваксина използва форма на цитомегаловирус от семейството на херпесните вируси (CMV). Той е отслабен, за да не зарази пациента тежко. Инжекциите успели да унищожат имунодефицитния вирус, който е еквивалент на ХИВ при тестови маймуни макак в 16 от 27 случая.

"Резултатите дават потенциално важно вникване в дизайна на базираната върху CMV ваксина за хора", казва професор Клаус Фрюх, който е сред ръководителите на изследването. "Значително отслабихме CMV, но пак имахме същата имунна реакция както при версията на ваксината, разработена за животни", добави Фрюх.

Вирусът CMV може да бъде опасен за хората, особено тези с отслабена имунна система. При бременни жени той може да доведе до увреждания на плода.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално