Силата на генетиката е в профилактиката

8864
Силата на генетиката е в профилактиката
Снимка: iStock/Guliver

Силата на генетиката не е в лечението, а в профилактиката. Това каза проф. д-р Людмила Ангелова, ръководител на УНС по медицинска генетика към Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет – Варна и началник на лабораторията по медицинска генетика в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, на пресконференция за представяне на новите възможности за ранно откриване по време на бременността на тежки генетични заболявания чрез използването на неинвазивни ДНК тестове, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Проф. д-р Ангелова представи подходите на генетична профилактика – генетично консултиране, пренатална диагностика и генетичен скрининг.

Учени "очовечиха" свински органи

Американски генетици представиха първите "хуманизирани" прасета, чиято ДНК е напълно изчистена от ретровируси, опасни за човека, така ч...

"Болшинството генетични заболявания не могат да бъдат радикално излекувани, но много от тях могат да бъдат управлявани, за да се елиминира или да се редуцира тежестта на състоянието при оставащ абнормен генотип или кариотип според нивото на възникване на мутацията. Още Хипократ е казал, че превенцията е нещо по-добро от лечението и точно в този аспект помагат генетичното консултиране, генетичният скрининг и пренаталната диагностика", посочи специалистът.

Проф. д-р Людмила Ангелова отбеляза, че единствено в медицинската генетика понятието първична профилактика или превенция има различен контекст от цялата останала медицина.

"Под първична профилактика се разбира недопускане на създаване на абнормния генотип или кариотип. Всичко останало – създаден, терминиран по време на бременност, предотвратена изявата на заболяването заради скрининг след раждане на индивида са вече вторична и третична профилактика. От тази гледна точка само генетичното консултиране може да изиграе ролята на първична профилактика, да обясни какви са рисковете за семейството и да го поощри или въздържи от бъдещи бременностти, при семейства, които взимат самостоятелно адекватно решение въпреки ретроспективния характер на консултацията. Това означава, че се касае за наличие на вече едно първично нарушение в семейството, след което то идва да търси профилактика при нас. Тенденцията трябва да стане проспективна, а не ретроспективна. С масовост на профилактиката, а не след възникване на едно събитие, което е лошо. При висок риск има огромно значение дали има пренатална диагностика или няма пренатална диагностика за семейството", посочи проф. Людмила Ангелова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...