Смартфонът "стоварва" 30 кг върху шията ни

61787
Смартфонът "стоварва" 30 кг върху шията ни
Снимка: Thinkstock

Човек е създаден, за да стои прав, но съвременните технологии го принуждават да склони глава. Огледайте се и ще видите десетки хора, които прекарват дните си, наведени над екрана на смартфона си.

Изчислено е, че прекарваме от 2 до 4 часа дневно, с наклонена шия под неестествен ъгъл, за да видим снимка, да прочетем електронната си поща или друг текст в телефона. Манията по социалните мрежи доведе до епидемия от лоша осанка.

Япония изпрати сонда на астероид

От космодрума Танигашима в южната част на Япония беше изстреляна космическата сонда "Хаябуса 2" / "Сокол-2" /, която се отправя на на а...

Главата на един възрастен човек тежи средно 5 кг – при условие, че е леко приповдигната или се намира в неутрална позиция. Колкото по-силно накланяме шията, толкова повече ни натежава черепа – задейства се силата на гравитацията. Напр., когато накланяме шията си под ъгъл от 60 градуса, за да видим нещо в телефона се създава напрежение от 30 кг върху шийната област на гръбначния стълб. Толкова тежи едно 7-годишно дете.

„Натоварването върху гръбнака се увеличава няколко пъти, когато накланяме главата си под различни ъгли”, обяснява д-р Кенет Хансрай от Центъра по хирургия и рехабилитация в Ню Йорк. Наклонът на главата от 15 градуса „добавя” 14 кг натоварване върху гръбнака, от 30 градуса- 20 кг, а ъгълът от 45 градуса – почти 25 кг товар.

По този начин се губи естествената извивка на шията, което води до лоша стойка, по –ранно износване и други проблеми с гръбначния стълб, добавя още експертът.

Не е тайна, че добрата осанка влияе не само на гърба, но и на целия организъм като цяло. Изследванията показват, че изправената стойка повишава нивото на хормона на радостта серотонин и понижава нивото на кортизола. Изгърбването води до проблеми с физическото и емоционалното самочувствие – провокира главоболие, депресия , проблеми със стомаха и сърцето, да не говорим да хроничната болка в гърба.

Вирусът на СПИН мутира и отслабва

Бързата еволюция на вируса ХИВ забавя способността му да причини СПИН, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс. То обхван...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com