Средновековните бойни коне били не по-големи от понита

11318
Средновековните бойни коне били не по-големи от понита
Снимка: marcelkessler / Pixabay

Средната височина на средновековните бойни коне е била под 1,5 метра височина, което не надвишава съществено съвременните понита. До това заключение са стигнали експерти от Университета в Ексетър, които са анализирали конски останки от 171 археологически обекта във Великобритания. Всички те датират от 300-1650 г. сл.Хр. Пълните резултати от работата на специалистите са публикувани в International Journal of Osteoarcheology.

Размерът на коня се измервал в старомодна единица за дължина, известна като длан. Настоящите стандарти приемат, че една длан е средно широка 10 см. Конете се измервали от земята до горната част на холката. За да се счита конят за кон, той трябвало да е висок поне 10 длани, или 150 см.

Изследователите открили, че коне с височина 15-16 длани - с размерите на съвременните състезателни коне - са били голяма рядкост дори в кралските конюшни през Средновековието.

Вместо това конете на английските рицари често са били с височина по-малко от 14 длани, което означава, че днес те биха били класифицирани като понита. И са много далеч от зверовете с височина 17-18 длани, които обикновено се използват за инсцениране на рицарски битки в историческите драми.

Учените отбелязват, че може да е имало и по-големи коне. Въпреки това армиите са изисквали предимно по-малки коне за задачи като преследване на отстъпващия враг, извършване на набези на далечни разстояния и транспортиране на снаряжение.

„В популярната култура бойните коне често се изобразяват са размерите на шайър (британски тежковози, която понякога надхвърля два метра височина - бел. ред.). В действителност не е било така. Повечето средновековни коне са били изненадващо малки. Много малко от тях са с размерите от филмите или дори от изложби “, казва професор Алън Утръм от катедрата по археология в Университета в Ексетър.

В зависимост от предназначението им, средновековните коне вероятно са били избирани по темперамент и други физически характеристики, също както по техния ръст.

„Историческите записи не предоставят конкретни критерии за определяне на боен кон. Най-вероятно е през целия средновековен период, в различно време, да са били желателни различни видове коне. И модата за конете вероятно се е променяла в отговор на променящите се бойни тактики и културни предпочитания“, казва зооархеологът Хелън Бенкерт от Университета в Ексетър.

Според изследователите най-високият кон, известен от нормандския период (1066–1075 г.), е имал височина само 15 длани - 1,5 метра. Останките му са открити в замъка Троубридж в Уилтшир.

През 1200-1350 г. опитомените коне започнали да достигат височина от 16 длани. Едва след 1500 г. средният размер на английските бойни коне се увеличил до размера на съвременните теглителни животни.

Според Оливър Крейтън, водещ автор на изследването, големият кон, предназначен за участие в турнир, е изисквал съвсем други физически характеристики в сравнение с конете, които са били използвани във военни кампании.

Според учените историческите документи всъщност показват, че значителните състояния на средновековните лордове са били изразходвани за създаване и поддържане на генофонд за отглеждане и обучение на коне, използвани за бойни действия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com