Светилище на 8200 години е открито в Турция

18072
Светилище на 8200 години е открито в Турция
Снимка: Verity Cridland / CC BY 2.0

Археолози са открили останки от древно светилище в селището Чаталхьоюк в Турция. По предварителни оценки възрастта на ритуалното съоръжение с площ от около 30 квадратни метра достига 8200 години, съобщава Анадолската агенция.

Един от най-известните праисторически паметници, Чаталхьоюк, се намира в Централна Анадола. Открит е през 1958 г. от британския археолог Джеймс Меларт, който започва да изследва този паметник през 1961 г. В момента този паметник представлява две големи могили: източна (около 7400/7100 – 5900 г. пр.н.е.) и западна (около 6000 – 5600 г. пр.н.е.).

По време на разкопките на тези могили археолозите са открили множество допрени един до друг домове, изградени от кирпич и дърво, в които е можело да се влезе само през покрива. В жилищата имало печка, килер и платформи за сядане, спане или работа, под които били погребвани и мъртвите. В селището нямало улици и цялото движение вътре в него, изглежда, се е извършвало по покривите на едноетажните постройки. Според учените броят на къщите в Чаталхьоюк може да е достигало две хиляди, а броят на жителите – десет хиляди души. Редица структури на този паметник се интерпретират от учените като светилища или храмове. Те са боядисани по-богато от останалите сгради.

 

Възстановка на място на характерен интериор

Възстановка на характерен интериор в Чаталхьоюк. Elelicht / CC BY-SA 3.0

Археолозите огласиха резултатите от 30-ия сезон на разкопките на обекта Чаталхьоюк. Докато работели в покрайнините на 9000-годишната могила, изследователите открили останките от ритуална структура, чиято площ е около 30 квадратни метра. Ръководителят на разкопките Али Умут Тюркан от Анадолския университет отбелязва, че по време на първото изследване на Чаталхьоюк, проведено през 60-те години на миналия век, около една трета от откритите структури се оказали светилища. След това обаче до 2008 г. такива постройки не били намирани.

По думите на Тюркан новата сграда съдържа олтар, пейки, украсени с глави на бик, стенописи и релефи. Откритото светилище е подобно на аналогични съоръжения от по-ранен етап от съществуването на Чаталхьоюк. То се различава от обикновените жилищни сгради по това, че в храма няма обикновени елементи от бита, с изключение на огнището, но и то е разположено на нетипично място. Въпреки че археолозите все още не са получили радиовъглеродни датировки, те предполагат, че светилището е било използвано преди около 8200 години.

Модел на Чаталхьоюк в музея на Ваймар. Wolfgang Sauber / CC BY-SA 4.0

Неотдавна археолозите откриха в Чаталхьоюк статуетка на неизвестно божество. Материалът на фигурката – мрамор – бил доста рядък за подобна работа. По статуетката са останали следи от инструмента, използван за нейното изсичате. Освен това фигурката вероятно е на мъж и вероятно е имала продължение (или е служила като неразделна част от някаква скулптурна композиция). Едно от предположенията е, че това е още едно божество от пантеона на хората, населявали това място.

Учените не знаят защо хората са престанали да живеят в Чаталхьоюк (от около 5600 г. пр.н.е.). Факт е, че това селище изглежда изключително странно: в него сякаш не е имало престъпност (няма следи от разграбване на гробове с ценни погребални принадлежности), не е имало екзекуции, убийства (съдейки по изследване на останки), не е имало войни.

Неолитното селище е включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дървени сърпове на повече от 7000 години са намерени в Италия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно