Светилище на Асклепий, споменато от Павзаний, е открито в древногръцкия Епидавър

3313
Светилище на Асклепий, споменато от Павзаний, е открито в древногръцкия Епидавър
Снимка: Ministry of Culture of Hellenic Republic

Гръцки археолози съобщиха за резултатите от разкопките в района на древния град Епидавър. Тук те открили руините на неизвестен досега храм на Асклепий с останките от фонтан. Изследователите смятат, че за него е писал гръцкият автор Павзаний. В големия култов център на града Асклепион учените разчистили централния площад на светилището и също открили подземно помещение от римско време. За находките се съобщава в прессъобщение на гръцкото Министерство на културата.

ОЩЕ: Храм на Артемида от VII в. пр.н.е. е открит на гръцкия остров Евбея

Град Епидавър в Арголида, в североизточната част на Пелопонес, е бил известен със светилището на бога на изцелението Асклепий. Самият град, на чието място сега се намира селището Архея Епидаврос, е бил разположен на брега на Сароническия залив. Тук са се съхранили останките от акропола, руините на така наречения Малък театър, построен през IV век пр.н.е., и некрополът от микенската епоха. За града и неговите забележителности, например за храма на Асклепий, споменава в своето „Описание на Елада“ древногръцкият писател от II век, пътешественик и географ Павзаний.

На около осем километра югозападно от града, от VI век пр.н.е. до VI век от н.е. е съществувал един от най-големите религиозни центрове на Древна Гърция, на който Павзаний обръща много повече внимание в своята работа. Асклепионът, израснал в район с древни традиции за почитане на различни божества, се превърнал в огромен комплекс през IV – III век пр.н.е. Той включвал храмове на Асклепий, Артемида, Аполон и други богове, ритуални и помощни постройки, бани, стадион и голям театър, който е добре запазен и до днес. Нови структури в Асклепион се появявали както през елинистическата, така и през римската епоха.

Археолози от Атинския университет, които под ръководството на Василис Ламбринудакис провеждат разкопки в района на Епидавър, разказват за последните находки в древния град и резултатите от работата, извършена на територията на светилището. В Епидавър, редом  до Малкия театър, учените открили руините на съоръжение, което се тълкува като храма на Асклепий, споменат от Павзаний. Очевидно той е построен около IV век пр.н.е., но по-късно, през II век от н.е., е претърпял реконструкция. От храма са се съхранили останките на стени, фонтан с резервоар с площ 220 кв. м и портик с площ 128 кв. м. В задната стена от вътрешната страна имало перваз с вдлъбнатини за колони или за оброчни дарове. В централната част на храма е имало свещен кладенец, от който водата е изтичала през подземен тунел в резервоара на фонтана. Първоначално мястото за черпене на вода от фонтана е било украсено с три колони, а през римско време е било преустроено.

Според Павзаний до храма, под открито небе, стояли статуите на Асклепий и съпругата му – богинята Епиона. При разкопките не са открити статуи, но връзката на сградата с култа към бога лечител се потвърждава от открития фрагмент от керамичен съд, върху който грубо е гравирано името му. Други находки включват фрагменти от глинени дискове с релефни изображения на божества и дупки за окачване, както и керамични фигурки, лампи и фрагменти, интерпретирани като останки от глинени горелки. Освен това бронзовите медицински инструменти, открити по-рано при разкопките на Малкия театър, най-вероятно произхождат от това светилище.

ОЩЕ: Схватка между змия и жаба е следа от неизвестен езически култ

В големия религиозен комплекс Асклепион археолозите са разчистили централния площад от каменни блокове и оброчни дарове, натрупани тук след разкопки през XIX – началото на XX  век. Площта заемала около 1500 квадратни метра и служела като важен функционален елемент на светилището, събирайки поклонници за участие в жертвоприношения.

На запад от свещения път, който водел от Епидавър до светилището на Асклепий, археолозите са изследвали руините на голяма сграда от римската епоха и са установили, че тя е построена на няколко етапа през II – IV век. Очевидно т.нар. крипта принадлежи към късния етап на строителство. Наличието на тази подземна структура е в съответствие със съществуващата хипотеза, че в късноримско време сградата е била използвана за практикуване на мистичен култ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно