Храм на Артемида от VII век пр.н.е. е открит на гръцкия остров Евбея (ВИДЕО)

2759
Храм на Артемида от VII век пр.н.е. е открит на гръцкия остров Евбея (ВИДЕО)
Снимка: Swiss School of Archaeology in Greece

Съвместни четиригодишни усилия на швейцарски и гръцки археолози откриха красив храм на Артемида, датиращ от VII век пр.н.е. Разкопките са провеждани в храм в светилището на Артемида Амаринтос на гръцкия остров Евбея. Размерът на храма надхвърлил първоначалните очаквания с впечатляващите 34 метра дължина, или 100 фута в древногръцката система за измерване, „перфектно“ измерване, срещано в други паметници от същата епоха, пише Ancient Origins.

Храмът разкрил някои изненади за археолозите, тъй като планът му се оказал апсидален (с полукръгла апсида в единия край), което е рядкост за този период. Подобно на предишни години последните разкопки извадили на бял свят множество артефакти – вази, оръжия, бижута и др.

Сред откритията е фино изсечена глава от слонова кост с египетски черти, която първоначално била неузнаваема и учените възстановили с големи усилия, става ясно от прессъобщение на Швейцарското училище по археология в Гърция.

Древна ритуална структура

Разположено в подножието на хълм, обитаван от бронзовата епоха, светилището разкрива внушителни стени от III хилядолетие пр.н.е., вероятно част от укрепителна система. Съществуването на Амаринтос през микенския период се подкрепя от архивите на микенския дворец в Тива в Беотия. Останките от праисторическия Амаринтос подхранват истории за героично минало, подобни на тези в Омировите епоси, съобщава The Heritage Daily.

ОЩЕ: Как за една нощ Херострат унищожи древно чудо на света

Провежда се обширно проучване в района на Амаринтос, за да се разбере как светилището се е вписвало в древния пейзаж, като учените изучават естествената среда, разпространението на селищата, земеделските площи, гробищата, кариерите и комуникационната мрежа, включително „Свещения път“, свързващ светилището с древния град Еретрия.

Артемида: гръцката богиня на лова

Артемида (на старогръцки: Ἄρτεμις) е древногръцката богиня на лова и богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Тя дава щастие в брака. Самата тя е девица.

Дъщеря е на Лето и Зевс. Сестра близначка на Аполон. Родени са на остров Делос, който се носел свободно по вълните до момента, в който бременната Лето (Латона) не стъпила върху него. По време на Троянската война заедно с Аполон воюва на страната на троянците. Символ на Артемида е луната, а богинята е въоръжена със сребърен лък. За неин еквивалент в древноримската митология се счита Диана. Етимологията на името ѝ води до „меча (като мечка) богиня“, „убийца“. Тя носела естествената смърт на жените (както Аполон на мъжете), но можела и да бъде кръвожадна и често използвала стрелите си като средство за наказание. Сред нейните жертви са Адонис, Актеон, Ифигения, Калисто, Мелеагър, дъщерите на Ниоба, Ойней, Орест, според някои митове – Орион.

Класическата представа за Артемида е като за девица и защитница на целомъдрието. Преди сватба ѝ принасяли изкупителна жертва. Жертвени животни били диво прасе, елен, козел, коза и пуйка. На Артемида Таврическа/Тавриола принасяли човешки жертви. Погубващите функции на Артемида са свързани с нейното древно минало -- повелителка на зверовете на остров Крит. Древната Артемида не е само ловджийка, но и мечка. В Браврон (Атика) жриците на Артемида Браврония в ритуалните си танци надявали мечи кожи и се наричали „мечки“. Светилищата на Артемида Лимнатис („блатна“) често се намирали в близост до извори и блата и символизирали плодородието. Култът към Артемида бил разпространен повсеместно, но особено известен бил нейният храм в Ефес в Мала Азия, където почитали изображение на Артемида „многогърда“. Ефеският храм, където се намирала прочутата многогърда статуя на богинята покровителка на раждането, бил едно от Седемте чудеса на света. Артемида Ефеска била покровителка на амазонките.

ОЩЕ: Неразказаната истина за Седемте чудеса на света

В допълнение към връзката си с луната, където тя е наричана "носещата факла", Артемида се смята за пазител на жените и децата, осигурявайки защита и помощ при раждането. Почитана широко в древна Гърция, Артемида играе важна роля в различни митове и истории, включително участието ѝ в Троянската война. Нейното влияние се простира в различни региони, с многобройни култове и фестивали, посветени на нейното поклонение, което я прави неразделна част от древногръцките религиозни и културни традиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com