Сънищата показват болестите, които ни заплашват

122726
Сънищата показват болестите, които ни заплашват
Снимка: Thinkstock

Човешкото подсъзнание започва да анализира активно информацията по време на сън, в частност и сигналите на вътрешните органи. Диагностиката на различните заболявания в зависимост от съдържанието на сънищата за първи път научно е обосновал, докторът на медицинските науки Василий Касаткин, който в продължение на 30 години изучавал сънищата на болните и здравите хора.

Сънищата на здравите хора обикновено са леки и ненатрапчиви, но нощните кошмари са един от първите признаци за развиващата се болест. По сюжета на сънищата може да се определи не само фактът на заболяването, но и да се установи неговата локализация.

Презентеизмът - новият вид работохолизъм

Да работиш извънредно, през отпуската, независимо от това, че си болен – всичко това се нарича презентеизъм. Защо това състояние ...

Той  отделил основните сюжетни фабули на съня при различните заболявания.

Мозъкът непрекъснато сканира състоянието на вътрешните органи, но ако болестта се намира в съвсем начално състояние, сигналите са толкова слаби, че стигат до съзнанието, когато организмът е напълно разтоварен. Така се оформят тревожните сънища.

Според Касаткин по образа на сънищата може да се предположат едни или други проблеми със здравето.

Анализът на 27 300 сънища при 1410 пациенти помогнал да се направи извода, че мозъкът на спящия човек го предупреждава за наближаваща болест, чиито първи симптоми  може да се появят след седмици, месеци или дори години.

Хроничният гастрит, например, може да бъде предвиден, анализирайки сънищата около месец преди появата на симптомите.

Семейните снимки подсказват риска от генетични заболявания

Учени от университета в Оксфорд са разработили компютърна програма, която ще позволи да се диагностицират редки генетични заболявания п...

Проблемите с дихателните органи (туберкулоза, астма, бронхит)- 2 месеца, хипертонията – 2-3 месеца, хроничният алкохолизъм – 4-6 месеца, неврозата  - от седмица до месец.

 

Какви сънища се явяват при различните болести?

 

Хората, страдащи от проблеми със сърцето често се оплакват, че сънуват страшни сънища, в които ги преследват или падат в пропаст. Практически, почти винаги на човек му се присънва, че е на границата на смъртта. Може да се случи в съня да се види погребение – своето или на друг човек.

Унижението е най-силната човешка емоция

Повечето от нашите най-ярки спомени са свързани със силни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни. Отрицателните, обаче ...

При високо кръвно налягане се присънват излитащи самолети, природни бедствия (земетресения, урагани, наводнения), срутване на къща, падане в голяма дупка. Сънищата на хипертониците са наситени с неприятни звуци, от които си запушват ушите.

Чувство на слабост, пък изпитват хипотониците. В съня им на тях често им е тежко да вдигнат нещо, да преплуват река или да изкачат планина.

Когато има бронхиална астма на човек му се присънва, че то душат, че нещо тежко му скача на гърдите, затрупва го пръст, потъва, затрупва го лавина или е на такова място, на което не може да се диша нормално (в трюма на кораб или на друга планета, където няма кислород).

Заболяванията на стомашно-чревния тракт се характеризират със сънища, свързани с развалено сурово месо, риба, отровни плодове и зеленчуци, консумирането на неядливи неща, причудливи и неприятни на вкус блюда, падане на зъби.

При болести на черния дроб често се присънват побоища, раняване с нож, кръв, усеща се вкуса на кръвта или горчив вкус в устата.

По-умните хора предпочитат котките

Хората, които харесват кучета и тези, които предпочитат котките се различават като личности и това вече е доказано научно. Денис Касте...

При простуда човек може да сънува, че изгаря в огън, поти се в сауна, къпе се в ледена вода, носи тясно, неудобно облекло, пие много течности, но не може да утоли жаждата си.

При депресия се присънва непроходима тъмна гора, висока стена, задънена улица.

При главоболие човек често сънува, че главата му е ранена или носи неудобни аксесоари за глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно