СЗО: Не очаквайте ваксина за COVID-19 в близко бъдеще

7022
СЗО: Не очаквайте ваксина за COVID-19 в близко бъдеще
Снимка: iStock/Guliver

Човечеството ще трябва да живее със заплахата от коронавирус „в обозримо бъдеще“ и съответно да се адаптира, защото няма гаранция, че ваксина може да бъде успешно разработена, предупреди един от водещите световни експерти по болестта.

Страховитото съобщение бе направено от Дейвид Набаро, професор по глобално здраве в Империал Колидж, Лондон, и представител на Световната здравна организация в Лондон.

До 3 седмици отварят училищата във Великобритания?

Министрите в британския кабинет съставиха трифазен план за премахване на блокирането за облекчаване на ограниченията, наложени заради к...

В интервю за „Обзървър“ Набаро заяви, че обществеността не трябва да очаква скоро да бъде разработена ваксина - и ще трябва да се адаптира към продължаващата заплаха.

„Някои вируси са много, много трудни, що се отнася до разработването на ваксина - така че в обозримо бъдеще ще трябва да намерим начини да продължим живота си с този вирус като постоянна заплаха. Това означава изолиране на онези, които показват признаци на заболяването, както и техните контакти. По-възрастните хора ще трябва да бъдат защитени. Освен това ще трябва да се осигури капацитет на болниците за справяне със случаите. Това ще бъде новото нормално за всички нас", каза той.

Коментарите дойдоха, след като бившият министър на здравеопазването във Великобритания Джеръми Хънт заяви, че единственият път напред е държавите да подкрепят нова глобална здравна система, което би означавало много повече международно сътрудничество между правителствата по въпросите на здравеопазването. Освен това ще се наложи по-богатите нации да направят повече в подкрепа на здравните системи на най-бедните страни в света.

„Мисля, че глобалната здравна сигурност ще влезе в този малък, но критичен списък от теми като изменението на климата, които можем да решим само в партньорство с други страни“, каза Хънт.

В ясна критика към президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви миналата седмица, че спира финансирането на Световната здравна организация (СЗО) Хънт добави: „Със сигурност урокът на коронавируса е лек, а не убийство… Това със с положителност не означава намаляване на финансирането им на СЗО“.

Около 70 ваксини срещу коронавирус са в процес на разработка

Около 70 ваксини срещу коронавируса са в процес на разработка, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от информационните ...

„Въпреки че Китай правилно е критикуван за прикриването на вируса в ранните етапи, ситуацията щеше да бъде много по-лоша, ако това беше започнало в Африка. Международното сътрудничество и подкрепа на системите за здравеопазване на най-бедните страни трябва да бъдат основен приоритет по отношение на уроците, които трябва да научим“, добави той.

Съобщението на Набаро е второто мрачно предупреждение, което идва от висшите редици на СЗО през последните три дни. В петък Мария Ван Керхове, ръководител на нововъзникващите отдели по болести и зооноза на СЗО, предупреди, че няма доказателства, че тестовете за антитела, които сега се разработват, ще покажат дали човек има имунитет или вече не е изложен на риск от повторно заразяване от вируса.

В събота стана ясно, че лекарите и медицинските сестри, лекуващи Covid-19, се сблъскват с недостиг на защитни облекла заради неуспехи с тяхното складиране. Те не са били включени в списъка със запаси, подготвен за евентуална грипна пандемия.

The Guardian разкри нови насоки от Public Health England, които инструктират здравните работници да използват повторно оборудване за еднократна употреба.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 април

Le Figaro: Секретен научен център в Сибир е на път да създаде ваксина срещу COVID-19

Надпреварата за създаване на ваксина против COVID-19 върви с пълен ход и Русия възнамерява да я спечели. Руските учени се надяват през ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com