Тайнствен артефакт: „изключителен“ оловен саркофаг е открит в Ивицата Газа

24689
Тайнствен артефакт: „изключителен“ оловен саркофаг е открит в Ивицата Газа
Снимка: Matze187 / CC BY-SA 3.0

Саркофаг на 2000 години, облицован с олово и датиращ от римската епоха, е открит от археолози в Ивицата Газа. Саркофагът е част от голям римски некропол, разположен само на 500 метра от морето по северното крайбрежие на Газа и открит едва миналата година.

Проектът за разкопки се ръководи от Première Urgence Internationale, френска хуманитарна организация, която подкрепя проекти за опазване на културното наследство в Газа по програмата INTIQA, и се финансира от Британския съвет, казва Джехад Ясин, директор на разкопките и музеите на Палестинското министерство на туризма и антиките.

Дървени стени не спасили живите от света на мъртвите

Досега на древния обект са открити около 90 индивидуални и масови гроба с площ от 3500 квадратни метра, но експертите смятат, че този саркофаг е специален и вероятно принадлежи на виден човек.

Тази теория се основава на мястото на гроба, обяснява Ясин, – но в подкрепа на това заключение е фактът, че в римско време, както и през по-късните векове, оловните саркофази са били смятани за „изискан и скъп“ начин за погребение.

Все още обаче не е ясно кой е бил погребан по такъв забележителен начин – саркофагът все още не е отворен. Вместо това е поставен в защитен дървен контейнер и очаква по-нататъшно изследване от местни и международни експерти. Според Ясин анализът на откритието, който ще включва идентификация на останките, вероятно ще отнеме около два месеца, съобщава IFLScience.

Римски талисман за късмет може би е древна секс играчка (СНИМКА)

Въпреки сътресенията, които са почти синоним на региона, състоянието на саркофага е „изключително“, според прессъобщение на министерството. Причината е, че е той е останал запечатан и затворен за всички тези 2000 години под земята – времева рамка, която се доказва от глинените делви и други артефакти, намерени в некропола, каза говорителят на министерството Тарек Ал-Аф пред Ройтерс.

Откриването на самия некропол е станало случайно през 2022 г. от група строителни работници по жилищен проект, но съществуването му далеч не е изненадващо. Като важно място за търговия за много цивилизации през цялата история, Газа е толкова пълна с древни реликви, че хората почти буквално се спъват в тях: само миналата година беше показана 4500-годишна статуя на ханаанска богиня, открита в полето на фермер, и богато украсена византийска мозайка, открита случайно при опит за засаждане на дърво.

В земите на кралство на герои хората живели още преди 6000 години

Нищо чудно тогава, че екипът зад новото откритие очаква да открие в некропола много повече. Досега са били отворени само десет погребения и според Ясин вероятно има още саркофази, които чакат да бъдат разкрити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно