Римски талисман за късмет може би е древна секс играчка (СНИМКА)

7434
Римски талисман за късмет може би е древна секс играчка (СНИМКА)
Снимка: Chris Gunns / CC BY-SA 2.0

Металните и костните фалоси са били често срещани талисмани за късмет в Римската империя. Но дървен фалос, открит в римската крепост Виндоланда, може да е бил използван за сексуално задоволяване.

Изображения и артефакти под формата на мъжки полови органи са откривани навсякъде в Римската империя. Пенисите често са изобразявани на фрески и мозайки, украсявали са дръжки на оръжия или издълбавани в глинени съдове, а малки талисмани под формата на метални или костни фалоси често се носели на шията. Те се смятали за талисмани за късмет и не е изненадващо, че много такива артефакти са открити в римската крепост Виндоланда в северната част на Англия.

Вниманието на изследователите обаче било привлечено от един конкретен фалос, изработен от дърво и изваден от боклука на дъното на крепостния ров през 1992 г. Първоначално той бил смятан за занаятчийски инструмент, тъй като лежал сред парчета кожа и обработени парчета рог. Но нов анализ на експерти от университета в Нюкасъл (Великобритания) и Университетския колеж в Дъблин (Ирландия) показал, че това е изкуствен фалос и първият (засега и единствен) сред подобни римски артефакти, направени от дърво.

Дъжд "откри" олтар на неизвестно божество във Великобритания

Vindolanda Charitable Trust

След като изучили структурата на артефакта, изследователите забелязали, че двата края на фалоса са забележимо по-гладки от средната му част, сякаш „талисманът“ постоянно е бил търкан. Учените предложили три възможни приложения за находката: може да е пестик, използван в готвенето или медицината (в който случай характерната му форма може да е имала ритуално значение), част от по-голяма статуя, която минувачите докосвали за късмет, или предмет за сексуално удовлетворение, с други думи – секс играчка.

Засега изследователите не могат да кажат точно каква функция е изпълнявал този дървен фалос, но фактът, че е запазен в крепостния ров от II в. сл.Хр., безспорно заслужава внимание. Сега артефактът е изложен в музея Виндоланда и изследователите планират да продължат да го изучават, за да разберат евентуално защо неизвестният майстор е дал на парче дърво такава разпознаваема форма.

Дървените артефакти се запазват много по-зле от металните или костните: за да не изгният през последните векове, е необходима безкислородна, тъмна и влажна среда, която забавя процеса на разлагане на дървото. За съжаление такива условия се срещат рядко. Следователно най-вероятно никога няма да разберем дали подобни предмети са изработени от жители на други части на Римската империя.

Изследването е публикувано в списание Antiquity.

ОЩЕ: Древноримска обида и още нещо откриха археолози върху камък във Виндоланда (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com