Топки за пинг-понг и вазелин: Всички безумни начини, с които хората искат да вдигнат "Титаник"

6125
Топки за пинг-понг и вазелин: Всички безумни начини, с които хората искат да вдигнат "Титаник"
Снимка: NOAA/IFE/URI / Public Domain

„Титаник“ може би е най-известният потънал кораб на всички времена. След откриването му през 1985 г. на удивителната дълбочина от 3800 метра в Северния Атлантически океан посетителите се стичат от цял свят, за да видят дори малък фрагмент от корпуса. Изложби през десетилетията поставят посетителите на мястото на пасажерите, за да видят какво е било на „Титаник“, и е сигурно, че интересът към трагичното пътешествие ще продължи още много години.

Следователно не е изненадващо, че хората отчаяно се опитват да вдигнат останките от дълбините – някои за благородни амбиции като исторически изследвания, други за пари, пише IFLSciencе.

За щастие останките вече са защитени от конвенцията на ЮНЕСКО, така че трябва да останат на мястото си необезпокоявани. Това обаче не пречи на някои абсолютно диви предложения за това как „Титаник“ може да бъде вдигнат от дъното.

Как се вдигат останки от корабокрушение?

Преди да стигнем до „Титаник“, нека първо разберем как хората обикновено вадят потънал кораб при по-лесни условия. Краткият отговор е: обикновено не го правят.

Спасяването на корабокрушение може да е голям бизнес, като стойността на спасяването законно принадлежи на спасителя, но корабите често са твърде тежки (и това, без да се брои водата, която ще се извади с тях), за да се издигнат от морското дъно, освен ако не са потънали в много плитки води. Възниква и въпросът за възрастта – новите останки все още са здрави, но с течение на времето изгниват и стават крехки, което прави преместването им почти невъзможно.

Варианти обаче има. За леки плавателни съдове отдолу могат да се надуят възглавници, които да издигнат останките на повърхността. Ако са стари и крехки, около кораба се монтира клетка и след това се повдига, намалявайки напрежението върху конструкцията. Накрая спасителите могат да нарежат останките на парчета, които след това да бъдат извадени и впоследствие корабът да бъде сглобен.

Дълбочина от почти 4 километра и маса от внушителните 52 300 тона обаче вероятно прави „Титаник“ малко голям за помощни надувни средства и клетки, а разглобяването му би било рисковано поради възрастта му и просто не си струва огромната цена.

Може ли „Титаник“ да бъде вдигнат?

След идеята на Fox News за просто поставяне на балони в останките – защото в края на краищата, „ако хората се интересуват толкова много от руините на „Титаник“, защо просто не ги вдигнат?“ – смятахме, че това е голям въпрос. Нека обаче видим някои от най-безумните предложения.

Една от първите идеи (трудно е да се каже дали са били сериозни) е да се повдигне реликвата с помощта на топки за пинг-понг. Планът се разпаднал при уточнението, че останките на „Титаник“ са две части вместо една; но ако приемем, че той е едно цяло, хората са изчислили колко топки за пинг-понг ще са необходими, за да направят структурата плаваща. В своя канал в YouTube Том Рокс Матс прави страхотно обобщение, но краткият отговор е около 1,5 милиарда. За съжаление налягането от 3,8 километра вода би направило топките плоски и безполезни, но това попаднало дори в учебници по физика, така че някои очевидно смятат, че планът има заслуги.

Следващата идея идва от инженер от Стамфорд, Кънектикът, през 1985 г., малко след откриването на „Титаник“, когато учените обмислят всяка идея, за да извадят останките. Идеята е да се поставят полиестерни торбички в корпуса, в които да се изпомпа вазелин. Той ще стане твърд и плаващ; тогава торбите някак си ще издигнат цели останките на повърхността.

Още веднъж някой е направил математически изчисления и е установил, че ще са необходими 180 000 тона вазелин, за да се даде достатъчно плаваемост за повдигане на масивната конструкция. Това е сериозно количество вазелин – най-големият товарен кораб в света може да превози около 120 000 тона, така че ще са необходими един и половина кораби, пълни догоре с вазелин.

Пренебрегвайки подробностите как някак си ще се изпомпа огромното количество вазелин на такава дълбочина, торбите вероятно просто ще откъснат горната част на разлагащия се метал или просто ще изскочат, след като структурата започне да се повдига. Все пак това е забавна мисъл.

Накрая стигаме до най-добрата и най-иронична идея от всички – айсберг е потопил „Титаник“, защо да не използваме айсберг, за да го повдигнем?

Преди останките дори да бъдат открити, човек на име Артър Хики се назначава за ръководител на компания за спасяване на „Титаник“ с надеждата да поиска богатствата, погребани с него (по онова време оценявани на до 1 милиард паунда, което сега е еквивалентно на почти 5 милиарда паунда или 6 милиарда долара). Той сънувал сън, който го вдъхновил да попита за цената на течния азот, който трябвало да се използва за създаване на айсберг около останките, който след това да изплува на повърхността.

Хики се обърнал към групата BOC, компания за промишлени газове, за да превърне мечтата си в реалност. Оттам назовали цифра от около половин милион тона течен азот, който ще бъде необходим. Това би означавало да се създаде цял завод за течен азот над останките и да се изпомпва надолу, което компанията решила да не прави.

Списъкът с идеи за изваждане на „Титаник“ е безкраен, но това са едни от най-добрите. За съжаление скорошни проучвания показват, че останките скоро ще изчезнат завинаги, така че може дори да не оцелеят на океанското дъно, още по-малко да бъдат транспортирани до повърхността. Може би трябва да започнем да се запасяваме с топки за пинг-понг, преди да е изчезнал завинаги.

ОЩЕ: Джеймс Камерън доказва научно, че Джак не е могъл да оцелее в „Титаник“ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com