Твърде много кафе води до свиване на мозъка и повишава риска от деменция с 53%

11209
Твърде много кафе води до свиване на мозъка и повишава риска от деменция с 53%
Снимка: iStock/Guliver

Сутрешната чаша кафе може да е точно това, от което се нуждаете, за да започнете работния си ден и да изострите ума си. Но ако се окаже, че многократно се уповавате на кафето през деня, може би всъщност излагате здравето на мозъка си на риск. Твърде много кафе може да увеличи риска от деменция, предупреждава ново проучване, пише БГНЕС.

Пиенето на шест или повече чаши на ден е свързано с 53% повишен риск от деменция и увеличава вероятността от инсулт. Изследване разкрива, че пиенето на много кафе също е свързано със свиване на мозъка, казват учени.

Ползи от отказването на кафето

Кафето е изключително популярна напитка по целия свят . Първоначално от Африка, кафето днес се засажда в различни страни близо до екват...

Проучването, проведено в Австралийския център за прецизно здраве към Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания, е най-голямото по рода си въз основа на 17 702 участници на възраст от 30 до 37. Кити Фам, кандидат за докторска степен в Университета на Южна Австралия, която ръководи екипа от международни изследователи, казва, че откритията насочват вниманието към риска от прекомерна консумация.

"Кафето е сред най-популярните напитки в света. И все пак, тъй като потреблението в световен мащаб надвишава девет 9 килограма годишно, е изключително важно да разберем всички потенциални последици за здравето“, обяснява тя в изявление. "Това е най-обширното изследване на връзките между кафето, измерванията на обема на мозъка, рисковете от деменция и рисковете от инсулт - това е и най-голямото проучване, което обхваща обемни данни за изображения на мозъка и широк спектър от влошаващи фактори". "По същество пиенето на повече от шест чаши кафе на ден може да ви изложи на риск от мозъчни заболявания като деменция и инсулт", казва още Фам.

Деменцията е дегенеративно мозъчно състояние, което засяга паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневни задачи. Около 50 милиона души са диагностицирани със заболяването по целия свят. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 5 милиона възрастни американци страдат от деменция. Очаква се тази цифра да нарасне до 14 милиона до 2060 г.

"Както при много неща в живота, умереността е от ключово значение“, казва топ изследователят Елина Хипонен, директор на Австралийския център за прецизно здраве "Въпреки че точните механизми не са известни, едно просто нещо, което можем да направим, е да поддържаме хидратация и да не забравяме да пием малко вода заедно с чашата кафе. Типичната дневна консумация на кафе е някъде между една и две стандартни чаши“, добавя тя.

Болестите, при които кафето помага!

Изключително голям брой хора започват деня си чаша ароматно кафе, а някои продължават и със следобедно. Ободряващата напитка е част от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com