Учени могат да блокират страха

88558
Учени могат да блокират страха
Снимка: Thinkstock

Учени откриха неврони в хипокампуса, които потискат страховитите спомени, съобщи Би Би Си. 

Тези неврони инхибитори гарантират, че неутрални спомени в дадения контекст няма да бъдат "заразени" от неприятно събитие, станало по същото време.

Слабият пол – мъжкият

По подразбиране полът на човека е женски. Сложните трансформации, които преживява плодът в майчината утроба, по-скоро повишават уязвимо...

Изследвнето е извършено с мишки.

Учените са на мнение, че резултатите от изследването им ще позволят един ден да се опознае по-добре неврологичната основа на увреждания, причинени от посттравматичен стрес.

Атила Лошонци от Колумбийския университет в Ню Йорк и колегите му се поинтересували как хипокампусът складира спомени и след това ги отделили от онези за страшни събития. Когато наблюдавали отделни неврони в мишите мозъци, учените открили клетки инхибитори, които са наречени интерневрони и са от съдбоносно значение за това формирането на страшни спомени да стане на правилното място в мозъка.

"Интерневроните се активират от открояващо се неприятно събитие и изпълняват роля на филтър, заяви Лошонци. Те могат да блокират нежелана информация, свързана с това ярко събитие. По този начин хипокампусът може да обработи и да складира информация без потенциалното вредно влияние на открояващото се неприятно събитие."

Николай Коперник е бил роден на днешната дата

19 февруари 1473 година е денят, в който в Полша се ражда един от бъдещите пионери в астрономията. Роденият в Торун  Ренесансов уч...

Когато гризачите били накарани да изпитат страх в даден контекст, те по-късно свързали същата среда с неприятното събитие. Когато обаче учените дезактивирали въпросните неврони инхибитори в организма им, мишките не изпитали страх. Така екипът успял да спре формирането на страшни спомени у гризачите.

Това хвърля светлина върху ролята на интерневроните за първото кодиране на страшни спомени преди преминаването им в друга част на мозъка.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com