Учени нарекоха котките "инвазивен чуждоземен вид": каква е причината?

13692
Учени нарекоха котките "инвазивен чуждоземен вид": каква е причината?
Снимка: iStock

Полската академия на науките определи домашната котка (Felis catus) като „чуждоземна“, тъй като е опитомена в Близкия изток, и като „инвазивна“ поради „отрицателното влияние на домашните котки върху местното биоразнообразие“, съобщава ScienceAlert.

Дългият списък на инвазивните видове на Полската академия на науките е допълнен с домашната котка поради факта, че според изследване тези животни са реална заплаха за дивата природа на Полша.

Проучването казва, че всяка година домашните котки убиват и изяждат от 48 до 580 милиона бозайници, както и от 9 до 135 милиона птици. Според полския биолог Войчех Соларж от научна гледна точка домашната котка попада 100% в определението за чужд инвазивен вид.

Инвазивни видове са тези животни, които са били пренесени от друг регион на планетата в необичайна нова за тях екосистема и поради това такива видове причиняват значителни щети на местната дива природа.

В социалните мрежи след появата на това съобщение потребителите веднага изразиха възмущението си. Собствениците на котки твърдят, че подобна терминология за домашните им любимци може да предизвика изблик на малтретирането на котки. Някои коментатори заявиха, че тази класификация на котките е „глупава и вредна за тези животни“. Според Соларж преди това нито едно подобно съобщение за инвазивни видове не е предизвиквало такава вълна от критики в мрежата.

Pixabay.com

"На котките е възложена твърде голяма отговорност за съкращаването на биоразнообразието. Животните и птиците могат да изчезнат от замърсяването на околната среда, а градската инфраструктура, опасна например за птиците, също може да допринесе за това. Не е ли човек инвазивен вид за природата?“, казва ветеринарният лекар Дорота Суминска.

Според Соларж учените по никакъв начин не призовават към жестокост към котките. Полската академия на науките просто препоръчва на собствениците на котки да ограничат времето на своите домашни любимци на открито само за времето на размножителния период.

В изявлението на учените се казва, че определянето на котката като чужд инвазивен вид не трябва да влияе на отношението към тези животни и котките не трябва да бъдат изоставяни.

„Аз съм собственик на куче, но нямам нищо против котките“, казва Соларж.

В същото време други учени назоваха инвазивните видове, нанесли най-големи щети на Земята. Международен екип изследователи, които изчисляват икономическите щети, причинени от инвазивни животински видове, са установили, че жабата бик и кафявата дървесна змия са причинили щети на света за 16,3 милиарда долара, съобщава BBC.

От 1986 г. жабата бик и кафявата дървесна змия (бойга) са причинили най-големите икономически щети в света от всички инвазивни видове, казват изследователите. Те не само унищожават местната фауна в районите, където са донесени, но също така унищожават селскостопанските култури, а змията причинява и скъпоструващи прекъсвания на електрозахранването.

Кафява дървесна змия (кафява бойга). Pavel Kirillov / CC BY-SA 2.0

Само кафявата бойга е причинила щети за 10,3 милиарда долара през тези 36 години поради това, че се е вкоренила и активно се е разпространила на няколко острова в Тихия океан. Змията, която живее в Австралия, Индонезия и Нова Гвинея, е пренесена на остров Гуам от американските военни в края на Втората световна война. Сега този малък остров в Тихия океан с площ от 549 квадратни километра е обитаван от огромен брой змии.

Тези змии не само са унищожили напълно няколко вида животни, живеещи на Гуам, но също така водят до къси съединения в електрическите проводници, поради което се задействат защитни прекъсвания на захранването. Кафявата бойга обича да пълзи по жиците, но носи много финансови щети. Учените смятат, че повече от 2 милиона от тези змии живеят на остров Гуам, тоест повече от 3 хиляди змии на квадратен километър.

Северноамериканска жаба бик. Carl D. Howe / CC BY-SA 2.5

Икономически щети в размер на 6 милиарда долара според учените са причинени за три десетилетия и от жабата бик, пренесена от Северна Америка в Европа. Рязкото увеличаване на популацията на жабите изисквало огромни суми пари, за да бъде спряно. Жабата бик може да достигне 30 см дължина и тегло до 500 грама. Тази жаба яде почти всичко, което види и може да погълне. Освен това тези земноводни се хранят със себеподобни.

Например в Германия, за да се спре разпространението на тези жаби, трябвало да се монтират специални огради около местата им за размножаване. За да се поставят такива огради само около пет езера, властите трябвало да похарчат 270 000 евро.

Друг вид жаба, наречена коки, която също е причинила значителни икономически щети, е пренесена от Пуерто Рико на Хавайските острови. Тези жаби са малки, дължината им не надвишава 3-5 см, но имат невероятно силен глас. По време на брачния сезон мъжките коки крякат толкова силно вечер и през нощта, че жителите на близките райони не могат да спят. Тази ситуация довела до рязък спад в стойността на имотите в тези райони.

Жаба коки. United States Department of Agriculture

Авторите на изследването се надяват, че техните резултати ще насърчат чиновниците да инвестират повече средства в контрола на инвазивните видове, за да не причиняват още повече щети в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com