Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха бръмбари, които правят кунилингус, и се намесиха

21 декември 2021, 15:17 часа • 12221 прочитания

Мъжките бръмбари правят орален секс с женските преди чифтосване, установиха учени от Китайската академия на селскостопанските науки. Те са разказали по-подробно за това в статия в списание Ecology and Evolution.

Изследователите подбрали мъжки и женски бръмбари от вида Platyope mongolica и наблюдавали как се държат преди чифтосване. Учените са идентифицирали четири етапа на чифтосване: мъжките преследват женските, след това между тях възниква орален сексуален контакт, мъжкият се качва върху женската и накрая се случва самото съвкупление.

Женските, готови за чифтосване, привличат мъжките, като повдигат корема си. Мъжките се търкат в гениталиите на женските с максиларните си палпи (пипала). Ако женската се окаже недоволна от ласките, тя отива да търси нов мъжки. За да разберат какво точно определя успеха на мъжа, учените премахнали антените и максиларните палпи на някои мъжки екземпляри, а също така нанесли вазелин върху гениталиите на жените. Всички тези промени намаляват вероятността от съвкупление. Освен това отстраняването на максиларните палпи намалявало продължителността му в случай на успех.

Колкото по-малко време отделял мъжкият за орален секс, толкова повече време му било необходимо за опити за непосредствено чифтосване и толкова по-малка била вероятността за успех.

Очевидно оралният полов контакт преди чифтосване увеличава шансовете за оплождане и значително влияе на сексуалния подбор и еволюцията, поне при някои видове насекоми, заключават авторите.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес