Бръмбари гейове разкриха природата на хомосексуалността

8282
Бръмбари гейове разкриха природата на хомосексуалността

Генетици от университета на Упсала (Швеция) са изяснили защо гените, които могат да определят хомосексуалното поведение при животните, са разпространени в популациите, а не изчезват поради отсъствие на очевидни преимущества.

Оказало се, че преимущества все пак има – тези гени увеличават плодовитостта. Резултатите от изследването са публикувани в изданието BMC Evolutionary Biology.

Хомосексуалното поведение има еволюционни предимства

Биолози от университета Сейнт-Ендрю в Шотландия са установили предимствата, които дава хомосексуалното поведение. Техните опити са били...

Еднополовото сексуално поведение често се наблюдава при животни, включително насекоми и бозайници, но представлява еволюционна загадка.

В новото изследване учените са стигнали до извода, че тъй като самките и самците споделят помежду си повечето гени, то гените на хомосексуалността могат да доведат до еднополово поведение на мъжките, но допринасят за фертилността на женските и обратното.

Идеята е тествана върху бръмбари Callosobruchus maculatus. Женските и мъжките от този вид рядко демонстрират еднополово сексуално поведение, но изследователите са успели да отгледат бръмбари, които притежават по-голяма склонност към хомосексуалност.

Резултатите са установили, че когато самците от едно потомство показват еднополова сексуалност, репродуктивната функция на техните сестри се увеличава.

Децата на бъдещето – с 32-ма хомосексуални родители

Професорът по право Соня Сътер от университета "Джордж Вашингтон" е изучила перспективите за раждане на деца от хомосексуални родители....

Според учените докато едни бръмбари с ключови гени ставали по-малко придирчиви към кой от половете да проявяват сексуален интерес, прекрасният пол успявал да снесе повече яйца и да произведе по-многобройно потомство.

Това потвърждава популярната идея, че гените на хомосексуалността при определени условия дават преимущество на вида, затова еволюцията не допринася за тяхното изчезване.

По-рано грузинският биолог Георгий Чаладзе изказа мнение, че гените, допринасящи за хомосексуалност, съществуват в човешките популации поради това, че те повишават плодовитостта на жените, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com