Учени разбраха защо от червеното вино боли глава

8078
Учени разбраха защо от червеното вино боли глава
Снимка: iStock/Guliver

Някои хора получават главоболие, след като изпият една или две чаши червено вино, но други алкохоли нямат този ефект. Предполагаше се, че причината е високото ниво на фенолни съединения в червеното вино, но как точно работи този механизъм, остава неясно. Сега учените са по-близо до отговора защо червеното вино може да причинява главоболие.

Червеното вино е богато на полифеноли, особено на флавоноиди – естествени вещества, които придават различни цветове на растенията и плодовете, а при поглъщане участват в много метаболитни процеси и имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. По съдържание на кверцетин – един от най-разпространените флавоноиди – и неговите гликозиди, червеното вино превъзхожда бялото и другите алкохолни напитки.

ОЩЕ: Червеното вино лекува. Ето какво

Кверцетинът присъства в много плодове и зеленчуци, включително гроздето, и се смята за мощен антиоксидант. Но както са установили изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис (САЩ), кверцетинът може да наруши процеса на метаболизма на алкохола. Според статията на учените в списание Scientific Reports, това е причината за главоболието от червеното вино.

„Когато [кверцетинът] навлезе в кръвния поток, тялото го преобразува в друга форма, кверцетин глюкуронид. В тази форма той блокира метаболизма на алкохола“, обяснява винохимикът и един от авторите на изследването Андрю Уотърхаус.

За да проверят предположението си, специалистите симулирали биологичен процес извън организма в лабораторни условия. Оказало се, че кверцетин-3-глюкуронид, типичен метаболит на кверцетин, инхибира, тоест забавя действието на алдехид дехидрогеназата. Този чернодробен ензим играе важна роля в извеждането на алкохола от организма чрез окисляване на токсина ацеталдехид (продукт от непълното разграждане на етанола) до ацетат. Поради тази „неизправност“ нивото на ацеталдехид се повишава, което може да причини главоболие.

„Предполагаме, че когато чувствителните хора пият вино с дори малки количества кверцетин, те ще изпитат главоболие, особено ако имат предразположение към мигрена или друго първично заболяване, свързано с главоболие“, казва съавторът Морис Левин. Левин, професор по неврология и директор от Центъра за главоболие към Калифорнийския университет в Сан Франциско.

В изследването се казва, че препаратът дисулфирам, използван при лечението на алкохолизъм, действа по подобен начин. Като забавя действието на алдехид дехидрогеназата, той води до натрупване на ацеталдехид при пиене на алкохол. Във високи концентрации токсинът може да причини гадене, изпотяване и главоболие. Такъв дискомфорт има за цел да откаже човек от силните напитки.

ОЩЕ: Научно откритие: вещество в червеното вино пази мозъка млад

За да потвърдят обяснението, учените възнамеряват на следващия етап да проведат опити върху хора. В новото изследване планира ще бъде проверена хипотезата с помощта на червени вина с различно съдържание на кверцетин. Нивото на последния може да варира значително в зависимост от това къде е отгледано гроздето, от което е направено виното – на слънце или на сянка.

Има и други въпроси за изясняване. Например защо реакцията на червено вино във вид на главоболие се проявява по-силно при някои хора. Възможно е при такива чувствителни хора кверцетинът да потиска по-активно ензимите или те просто да са по-реактивни към натрупването на токсичен ацеталдехид в организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно