Учени се опасяват, че коронавирусът провокира аналог на множествена склероза

5659
Учени се опасяват, че коронавирусът провокира аналог на множествена склероза
Снимка: iStock

Американски биолози са установили, че леките форми на коронавирусна инфекция в някои случаи могат да причинят смущения в работата на спомагателните мозъчни клетки. Поради това може да се увреди „изолацията“ на невроните и да се появи аналог на множествена склероза. Изследователите са публикували резултатите от изследването* в bioRxiv.

"Много пациенти, които са прекарали лека форма на COVID-19, често страдат от проблеми с дългосрочната памет. По-конкретно при тях се нарушават вниманието и скоростта на мисленето. Нашите опити с мишки показаха, че всички тези симптоми са свързани с възпаление и аномалии в работата на клетките, които поддържат целостта на миелиновата обвивка на нервите", пишат изследователите.

Коронавирусната инфекция причинява сериозни нарушения в работата на мозъка, включително треска, временно влошаване на паметта и снижаване на умствените способности. Група молекулярни биолози под ръководството на професора от Йейлския университет Акико Ивазаки обърнали внимание, че подобна съвкупност от симптоми често се развива при пациенти с рак, които са преминали тежък курс на химиотерапия.

В техния случай тези неизправности в работата на мозъка са свързани с появата на нарушения в работата на спомагателните мозъчни клетки и с появата на огнища на възпаление в мозъчните тъкани. С подобни съображения Ивазаки и нейните колеги проследили промените в работата на спомагателните мозъчни клетки при генномодифицирани мишки, които имали коронавирусна инфекция в лека форма.

Автоимунни последици от инфекцията

Експериментите показвали, че леките форми на коронавирусна инфекция в някои случаи водят до рязко повишаване на концентрацията на молекулите на сигналния протеин CCL11, което допринася за развитието на възпаление и въздейства по специфичен начин на мозъчната тъкан. Появата на големи количества CCL11 в мозъка на мишките рязко забавило образуването на нови неврони в центъра на паметта на мозъка, а също така нарушило рботата на така наречените олигодендроцити.

Така учените наричат специален клас спомагателни мозъчни клетки, които са отговорни за образуването на миелиновата обвивка на нервите, която изолира нервните окончания от околната среда, обяснява ТАСС. В някои случаи имунните клетки започват да атакуват миелиновата обвивка на нервите, което води до нейното увреждане и развитие на множествена склероза и някои други автоимунни неврофизиологични заболявания.

Подобни увреждания на миелиновата обвивка, както установили учените, присъствали в мозъците на някои мишки в продължение на най-малко седем седмици, след като всички следи от вируса са изчезнали от техния организъм. В резултат на това работата на бялото вещество била нарушена, което очевидно води до развитие на неизправности в работата на мозъка, характерни за пациенти, преболедували COVID-19.

Ивазаки и нейните колеги се надяват, че по-нататъшните експерименти и изучаването на миелинови проби от хора, прекарали леки форми на коронавирусна инфекция, ще им помогнат да разберат как да предотвратят или потиснат появата на аномалии в работата на олигодендроцитите и други мозъчни клетки. Това ще предпази голям брой хора от развитие на постковиден синдром, заключават учените.

* Статията на учените, за която става дума, представлява т.нар. препринт. Това означава, че тя не е рецензирана от независими експерти или проверена от редактори на научни списания, както обикновено в такива случаи. Следователно към заключенията от нея и аналогични статии трябва да се отнасяме предпазливо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно